Praha 8 má aktuálně čtyři očkovací místa

17.03.2021 16:59

K dnešnímu dni jsou v Praze 8 čtyři fungující očkovací místa: FN Bulovka, ResTrial s.r.o. (Zhořelecká 514/2), Gerontologické centrum Praha 8 (Šimůnkova 1600) a nově i GHC Genetic, s.r.o. (V Holešovičkách 29).

Praha 8 má aktuálně čtyři očkovací místa
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

Přehled očkovacích míst, vč. informací o jejich vytíženosti a počtech čekajících, najdete na internetových stránkách MZ ČR ZDE.

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí

Uvedené informace zejména o počtech proočkovaných se však mohou od skutečnosti lišit, a to s ohledem na aktualizaci uvedených stránek. Nicméně i tyto počty mohou být pro zájemce o očkování vodítkem, jak volit při výběru očkovacího místa. Na základě zkušeností z provozu seniorské linky Prahy 8, kterou provozuje Odbor zdravotnictví a sociálních služeb ÚMČ Praha 8, lze říci, že rozhodujícími faktory pro volbu očkovacího místa jsou věk, pohybové a zdravotní obtíže, komplikace v dopravě.

Místostarostka Vladimíra Ludková dodává k výběru očkovacího místa: "Vzhledem k největším objemům vakcíny z distribuce je v Praze 8 nejkratší doba čekání na PIN2 ve FN Bulovka, kde se očkuje vakcínou od společnosti Pfizer/BioNTech. Volba menších očkovacích míst je nicméně stejně relevantní, například mohu potvrdit, že Gerontologické centrum (vakcína od firmy  Moderna), stejně jako  ResTrial s.r.o., volí lidé spíše vyššího věku z jeho blízkosti, ti, kteří se chtějí vyhnout velkému špitálu, dále lidé s obtížemi v pohybu, pro které je doprava na Bulovku velmi náročná. Ani tito zájemci se však nemusí obávat, že budou čekat neúměrně dlouhou dobu."

Významnou pomocí v očkování je zapojení praktických lékařů, nicméně ne všichni budou ve svých ordinacích očkovat. Zájemci o očkování z řad pacientů si informaci musí ověřit u svého praktického lékaře. V hlavním městě projevilo zájem o očkování v ordinacích 508 praktických lékařů, nicméně v tuto chvíli ne každý z těchto zájemců očkuje. Vakcíny jsou jim přidělovány dle metodického doporučení MZ ČR podle počtu pacientů zaregistrovaných v ISIN, kdy po centrálním schválení ze strany MZ ČR dostává souhlasný pokyn distributor a ten pak přímo komunikuje s praktickými lékaři. Dle dosavadních zkušeností ani sami praktičtí lékaři dopředu nevědí, který z nich obdrží vakcíny a v jakém počtu. Počty distribuovaných vakcín jednotlivým praktikům se tak mohou velmi lišit.

Ze systému očkování vypadává bohužel velká skupina imobilních osob, jejichž praktický lékař se do očkování nezapojil. "Tito zájemci o očkování mají právo požádat svého praktického lékaře o předepsání sanity, můžeme jim nabídnout i pomoc naší pečovatelské služby. Nicméně pokud převozu brání další překážky, je situace v tuto chvíli velmi komplikovaná, ale i v tomto případě se snažíme maximálně pomoci a tyto zájemce vedeme v patrnosti a hledáme pro ně řešení", zakončuje Vladimíra Ludková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…