Praha: Hostivařská přehrada má nový velín

03.05.2019 10:01

Hostivařská přehrada je nejvýznamnější vodní plochou na území Prahy, která má zásadní význam v ochraně jihovýchodní části Prahy před povodněmi. Kromě této technické funkce nabízí Pražanům své využití i pro rekreaci a odpočinek.

Praha: Hostivařská přehrada má nový velín
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Vodní dílo, které je napájeno Botičem, bylo zprovozněno v roce 1963 a od té doby slouží jako protipovodňová ochrana níže položených území Záběhlic, Michle a Nuslí. Nový velín, který byl nyní uveden do provozu, poskytne zázemí obsluze přehrady a zároveň i prostor na uskladnění techniky nutné pro údržbu vodního díla.        

Objekt velína, který byl stavebně dokončen v roce 2018 a nyní je uveden do provozu, zkvalitní zázemí technickobezpečnostního dozoru nad vodním dílem, jehož intenzita odpovídá významu vodního díla. Obsluha přehrady odtud dohlíží na manipulaci na vodním díle, provádí pozorování a měření provozních veličin, jako je výška hladiny vody v nádrži, teplota vzduchu, srážkový úhrn apod. Také sleduje deformace tělesa hráze a průsakové a tlakové poměry vodního díla. Údržba vodního díla zahrnuje rovněž péči o břehové porosty nádrže, sekání přilehlých luk i likvidaci černých skládek. Proto je v areálu nového velínu i dostatečný prostor pro uskladnění potřebné techniky pro tyto práce. Celý areál je zabezpečen kamerovým systémem. Celkové náklady přesáhly 5,6 milionu korun bez DPH.

„Pro hlavní město Prahu je prioritou zajištění maximální bezpečnosti a funkčnosti Hostivařské přehrady jako důležitého protipovodňového prvku na území Prahy. Nyní se podařilo vybudovat moderní zázemí pro obsluhu přehrady a dále připravujeme také nový dodatkový bezpečnostní přeliv, který ještě zvýší ochranu hráze vodního díla,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlubuček při dnešním uvedení velína do provozu.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…