Praha: Orloj na Staroměstské radnici je opět v chodu - ve virtuální podobě

15.03.2018 13:48

Moderní LED obrazovka na věži Staroměstské radnice od dnešního dne díky spolupráci hlavního města se společností BigMedia zprostředkuje Pražanům i turistům zážitek z orloje.

Praha: Orloj na Staroměstské radnici je opět v chodu - ve virtuální podobě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Praha

Virtuální orloj byl spuštěn včera v 15.00 hodin představením apoštolů. Obrazovka má rozměry 5,56 x 3,84 metrů a váhu cca 1 tisíc kilogramů. Pro její bezpečné umístění bylo nutné upravit lešení a vyrobit speciální konstrukci pro uchycení.

Byla vyvinuta speciální softwarová aplikace, která plně zrcadlí funkci originálního orloje včetně pohybu jednotlivých prvků na astronomickém ciferníku. Virtuální orloj zcela kopíruje funkci originálního orloje i doprovodné zvukové efekty - zvonění smrtky a kokrhání kohouta. Zvukový doprovod animace bude v nočních hodinách vypnutý, stejně jako tomu bylo při provozu orloje před rekonstrukcí. Obrazovka je vybavena senzorem, který automaticky upravuje jas obrazu podle světelných podmínek.

Celý systém umožňuje vzdálený dohled a správu společnosti BigMedia, která obrazovku poskytla zdarma, hlavní město hradí náklady na energii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …