Praha: Orloj na Staroměstské radnici je opět v chodu - ve virtuální podobě

15.03.2018 13:48

Moderní LED obrazovka na věži Staroměstské radnice od dnešního dne díky spolupráci hlavního města se společností BigMedia zprostředkuje Pražanům i turistům zážitek z orloje.

Praha: Orloj na Staroměstské radnici je opět v chodu - ve virtuální podobě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Praha

Virtuální orloj byl spuštěn včera v 15.00 hodin představením apoštolů. Obrazovka má rozměry 5,56 x 3,84 metrů a váhu cca 1 tisíc kilogramů. Pro její bezpečné umístění bylo nutné upravit lešení a vyrobit speciální konstrukci pro uchycení.

Byla vyvinuta speciální softwarová aplikace, která plně zrcadlí funkci originálního orloje včetně pohybu jednotlivých prvků na astronomickém ciferníku. Virtuální orloj zcela kopíruje funkci originálního orloje i doprovodné zvukové efekty - zvonění smrtky a kokrhání kohouta. Zvukový doprovod animace bude v nočních hodinách vypnutý, stejně jako tomu bylo při provozu orloje před rekonstrukcí. Obrazovka je vybavena senzorem, který automaticky upravuje jas obrazu podle světelných podmínek.

Celý systém umožňuje vzdálený dohled a správu společnosti BigMedia, která obrazovku poskytla zdarma, hlavní město hradí náklady na energii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …