Praha: Řidiči nerespektují nařízení a na úřadu se tvoří fronty. Opakuje se situace z jara

15.10.2020 12:41

Hlavní město na základě vládních nařízení upravilo úřední dobu na pondělí od 8.00 do 13.00 hodin a středu od 13.00 do 18.00 hodin. Výjimku tvoří odbor dopravněsprávních činností, který je v provozu i v ostatních pracovních dnech, ve kterých ale vyřizuje pouze klienty, kterým byl předem potvrzen termín k návštěvě. Magistrát nyní tento objednávkový sytém prodlužuje do 30. října.

Praha: Řidiči nerespektují nařízení a na úřadu se tvoří fronty. Opakuje se situace z jara
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

V úředních dnech si však své záležitosti snaží vyřešit tisíce řidičů, kteří mnohdy nerespektují opatření. V pondělí se ve zkrácené pracovní době bez objednání dostavilo 1 500 klientů, kteří však logicky nemohli být všichni odbaveni, ve středu byla situace obdobná. Lidé navíc nedodržují rozestupy a někteří nemají ani ochranu dýchacích cest, čímž tvoří epidemicky rizikové situace. Opakuje se tak stav z letošního jara, kdy na místě musela mnohokrát zasáhnout i městská policie.

Kritická situace nastává právě v úřední dny v pondělí a ve středu, ve kterých je navíc zkrácená úřední doba, kdy na úřad přicházejí tisíce řidičů bez objednání. Stejně jako na jaře mnohdy lidé přicházejí řešit řidičský průkaz, který má platnost ještě více než půl roku. Mimo úřední dny, kdy je možné odbavit pouze objednané klienty, je odbavování klientů a klidné a plynulé.

Vzhledem ke zvýšené poptávce magistrát pro vyřízení neodkladných záležitostí prodloužil možnost elektronických objednávek v registru řidičů a v registru vozidel do 30. října 2020. Mezi nedokladné záležitosti může patřit například vydání řidičského průkazu za ztracený, registrace nového vozidla, vydání registrační značky za odcizenou a podobně. To však neznamená, že každý z těchto úkonů je automaticky považován za neodkladnou záležitost a vždy záleží na konkrétní situaci. S ohledem na vážnost současné epidemické situace a v souladu s přijatými opatřeními proto hlavní město znovu žádá klienty, aby zvážili nutnost své návštěvy úřadu a přicházeli ve zcela nejnutnějších záležitostech. Elektronickou objednávku konkrétního dne a času lze činit na internetových stránkách pražského magistrátu.

O řidičský průkaz je možné žádat na kterémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností. Není tedy nutné využívat nejvíce využívaný registr řidičů v Praze, ale je možno využít cca 250 dalších míst v rámci celé České republiky. Například pracoviště registru řidičů v Černošicích je vzdálené pouze asi 2 km.

Řada řidičů ve frontě navíc nerespektuje vládní nařízení včetně udržování rozestupů, čímž se vystavují možnému postihu. Za porušení zákona o krizovém řízení hrozí jednotlivci pokuta v rozmezí od 20 000 Kč do 2 000 000 Kč. Jedná se například právě o porušení povinnosti mít zakryté dýchací cesty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…