Praha: Semifinalisté projektu #NakopniPrahu se sejdou, aby městu pomohli s inovacemi

18.02.2020 16:11

Pražský inovační maraton #NakopniPrahu vstupuje do semifinále, odborná porota vybrala ze 41 přihlášených týmů 25 nejlepších. Ty se sejdou 28. února 2020 v Centru architektury a městského plánování (CAMP), kde se seznámí s mentory z řad expertů, specialistů z magistrátu i zástupců partnerských firem. Dozví se všechny potřebné detaily o tématech, která budou mít za úkol zpracovat, a také se seznámí s průběhem celého inovačního maratonu.

Praha: Semifinalisté projektu #NakopniPrahu se sejdou, aby městu pomohli s inovacemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

„Projekt #NakopniPrahu není pouze inovačním maratonem pro úzkou skupinu specialistů. Zasahuje do širokého spektra oborů, jako jsou péče o veřejný prostor nebo kultura v hlavním městě, což se významně odrazilo na počtu přihlášených týmů. Do projektu se kromě studentů a absolventů IT či technologických oborů přihlásili i medici, právníci nebo psychologové, z čehož máme velkou radost,“ uvádí Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Do Pražského inovačního maratonu se mohly přihlásit dvou až pětičlenné týmy, které si zvolily jednu ze šesti oblastí, jež jsou šité na míru aktuálním rozvojovým výzvám hlavního města. V rámci připravovaného setkání účastníků s mentory a dalšími odborníky, tzv. Nalejvárny, dostanou soutěžící možnost lépe se seznámit nejen s výzvami, ale díky odborným přednáškám také s nástroji, daty a možnostmi, které budou moci v průběhu soutěže využívat.

Během tří měsíců trvání vytvoří soutěžící za pomoci mentorů, akademiků a odborníků na zvolená témata realistické, a hlavně funkční řešení výzvy, pro niž se rozhodli. Na projektu se podílí kromě Magistrátu hlavního města Prahy také městské firmy (např. Operátor ICT, Technická správa komunikací hl. m. Prahy) a neziskové organizace (např. sociální podnik Pragulic). Akce nabídne také řadu příležitostí k networkingu všech účastníků.

Výzvy pro inovátory

1. Jak využít městská data?
2. Jak zbavit Prahu vizuálního smogu?
3. Jak rozšířit zeleň a zlepšit využití vody?
4. Jak se mohou sousedé lépe poznat a pomáhat si?
5. Jak lépe pečovat o nemocné a ohrožené?
6. Jak progresivně vzdělávat v bezpečném prostředí?

„Projekt #NakopniPrahu nabízí nadšeným inovátorům především možnost proměnit svůj nápad v realitu. Je také vynikající příležitostí seznámit se s odborníky na danou problematiku. První tři týmy získají finanční odměnu v hodnotě 50 000, 30 000 a 20 000 korun. Hlavní město Praha navíc pomůže získat nejlepším projektům dotace na realizaci projektu,“ popisuje Jaromír Beránek, předseda Výboru pro IT a Smart City Zastupitelstva hl. m. Prahy.

„Nalejvárna“ Pražského informačního maratonu se koná v pátek 28. února 2020 v Centru architektury a meˇstského plánování. Více informací o projektu najdete na www.nakopniprahu.cz.

O projektu #NakopniPrahu

Pražský inovační maraton #NakopniPrahu je veřejná soutěž pro týmy inovátorů, jejichž úkolem je vymyslet a v detailu rozpracovat návrh řešení šesti výzev pro zlepšení života v Praze. Maraton byl zahájen 16. prosince 2019 a vyhlášení vítězných projektů určených k realizaci se uskuteční 14. června 2020. Pořadatelem maratonu je Magistrát hlavního města Prahy a organizátorem společnost Insane Business Ideas s.r.o. Více informací najdete na www.nakopniprahu.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…