Praha: Socha archanděla Gabriela opustí přízemí Nové radnice

02.12.2015 16:43

Pražané i návštěvníci metropole mají ještě dnes poslední příležitost si v přízemí Nové radnice na Mariánském náměstí prohlédnout dvoumetrovou měděnou faksimile sochy archanděla Gabriela, jejíž zinkový originál stál do roku 1919 na stříšce vchodu do kostela Zvěstování Panně Marii při klášteře sv. Gabriela v Praze na Smíchově v Holečkově ulici.

Praha: Socha archanděla Gabriela opustí přízemí Nové radnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Jedná se o unikátní dílo, jehož autory je restaurátor Karel Holub a jeho syn, sochař Petr Holub. V létě 2014 byla socha vystavena v pražských Emauzích a do března tohoto roku doprovázela výstavu Ilustrace pro malé i velké v Poštovním muzeu na Nových mlýnech v Praze 1.

„Děkujeme za finanční podporu Magistrátu hlavního města Prahy, který sochu představující atribut kláštera sv. Gabriela umístil v aule budovy Nové radnice na Mariánském náměstí. Odtud se ve čtvrtek 3. prosince socha navrátí do interiéru kostela při klášteře sv. Gabriela v Holečkově ulici. Socha je ošetřena proti povětrnostním podmínkám a její insignie jsou pozlaceny. Na původní místo, kde ve střeše zůstal úchyt po originálu, bude umístěna po vyrovnání majetkových vztahů a po opravě střechy kostela,“ uvedla předsedkyně Nadačního fondu Malakim Monica Bubna–Litic.

Originál sochy se dochoval a stojí před klášterem sv. Gabriela v Rakousku, kam sestry benediktinky svůj klášter přestěhovaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…