Praha: V dubnu bude zahájena cyklická deratizace

15.02.2011 15:46

Deratizace probíhá každoročně podle podrobného časového a územního harmonogramu, který připravuje Hygienická stanice hl. m. Prahy ve spolupráci s jednotlivými městskými částmi, odborem zdravotní péče Magistrátu hl. m. Prahy a příslušnými deratizačními firmami.

Praha: V dubnu bude zahájena cyklická deratizace

Povinnost provést deratizační práce vychází ze zákona o ochraně veřejného zdraví, a to v objektech a na plochách, které vlastní a přímo spravuje Hl. m. Praha. Stejnou povinnost mají městské části v případě nemovitostí jimi spravovaných a průmyslové podniky a další instituce a organizace.

 

„I letos bude Praha pokračovat v běžné ochranné deratizaci. Nezbytné je provádět deratizační práce jak na povrchu, tak v kanalizační síti, aby deratizace byla účinná a dařilo se redukovat výskyt myšovitých hlodavců. Částka, kterou Praha každoročně na tento účel vynakládá, v posledních letech přesahuje tři a půl milionu korun, letos je v návrhu rozpočtu 3 miliony 660 tisíc korun," informoval náměstek primátora hl. m. Prahy Ivan Kabický.

Z uvedené částky je 2 930 000 Kč (včetně DPH) určeno na povrchovou deratizaci a 730 000 Kč (včetně DPH) pak na deratizaci kanalizační sítě. Povrchovou deratizaci zajišťuje podle smlouvy z roku 2009 firma Martin Tupý - SYSTÉM UAU a v kanalizační síti společnost Pražské vodovody a kanalizace. Kontrolu deratizačních prací provádí Hygienická stanice hl. m. Prahy.

Město se podle zákona stará o lokality a objekty ve svém vlastnictví, městské části mají povinnost zabezpečit deratizaci nemovitostí jimi spravovaných. Také průmyslová, potravinářská, školská a další zařízení jsou povinna podle zákona hubit epidemiologicky významné nebo škodlivé myšovité hlodavce na plochách nebo v objektech, které využívají. Podle informace Hygienické stanice hl. m. Prahy většina právních subjektů na území Prahy tuto povinnost plní.

„Kvalita prováděných deratizačních prací je podle hygieniků velmi dobrá. Problémy, se kterými se setkávají jak deratizátoři, tak kontroloři, jsou zejména nedostatečná údržba domovního fondu, nepořádek u nádob na komunální odpad, někde i neochota soukromníků podílet se na deratizaci. Problematický je i vstup do některých objektů, případně do sklepních prostor a meziblokových dvorků. Provádění deratizace ztěžuje přítomnost narkomanů nebo bezdomovců, kvůli nimž se některá místa nedají ošetřit nástrahou," uvedl náměstek primátora Kabický.

Seznam lokalit a objektů vytipovaných pro letošní cyklickou deratizaci, která bude zahájena 1. dubna, uvádíme v příloze této tiskové zprávy. Tento seznam bude aktuálně doplněn o nově hlášená místa výskytu hlodavců v průběhu provádění deratizačních prací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…