Praha vyhlásila dotační program v oblasti rodinné politiky

14.09.2021 12:51 | Tisková zpráva

Rada hl. m. Prahy na včerejším jednání schválila vyhlášení tradičního dotačního programu v oblasti rodinné politiky pro rok 2022, který je určený právnickým osobám poskytujícím služby pro rodinu na území hlavního města Prahy. Program je vyhlašován v souladu s cíli aktuálního materiálu Základní směry prorodinné politiky hlavního města Prahy na období 2021–2022 a s prioritami, které jsou obsaženy v Programovém prohlášení RHMP.

Praha vyhlásila dotační program v oblasti rodinné politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

V letošním roce celkový objem finančních prostředků v Programu činil 28, 8 milionů Kč. „Pro příští rok budu usilovat o podstatné navýšení na rozvojové úkoly optimálně o 14 milionů Kč. Důvodem je zejména dlouhodobě nedostatečná kapacita sociálně-aktivizačních služeb pro ohrožené rodiny s dětmi. Zlepšení chceme dosáhnout prostřednictvím grantů pro městské části. Vyšší podporu bychom měli zajistit také rozvoji dobrovolnictví,“ uvedla radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová.

Městské části získají z grantového programu finance na služby, se kterými mají dobré zkušenosti a jejichž objem bude založen na místních zkušenostech. Nové opatření posílí sociální práci s ohroženými rodinami a zvýší dostupnost těchto služeb na území celého hlavního města. „Financování sítě služeb prostřednictvím městských částí je dalším nástrojem, jak posílit pružnost hlavního města v reagování na vývoj potřeb obyvatel. Praha má sociálně-aktivizačních služeb dva až třikrát méně, než srovnatelně velké kraje, jak upozornila nedávná studie organizace Lumos. Je naším úkolem co nejdříve rozšířit ve spolupráci s městskými částmi sociálně-aktivizační služby alespoň o 30 úvazků, tedy o sto procent stávajících kapacit, abychom se dostali alespoň na úroveň středočeského či moravskoslezského kraje, “ komentuje nové opatření radní Johnová.

Dále vyhlašovaný program počítá se zvýšením objemu podpory na dobrovolnictví a pro rodiny pečující děti se zdravotním znevýhodněním, seniory a další blízké osoby. Neformální péče je důležitým a nezastupitelným prvkem v systému sociální péče o Pražany. Bez neplacené pomoci ze strany pečujících rodin a dobrovolníků by nikdy nebylo možné zvládnout péči, kterou znevýhodnění lidé potřebují. Možnosti veřejné správy jsou omezené a propojení s občanskou společností je zcela nezbytné, jak to ukázala aktuální pandemie covid–19.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Město nabízí do nájmu garážová stání na Jižních Svazích

13:37 Zlín: Město nabízí do nájmu garážová stání na Jižních Svazích

Statutární město Zlín nabízí motoristům k pronájmu pět garážových stání na Jižních Svazích. V nabídc…