Praha zahájila práce na sestavě rozpočtu na příští rok

10.09.2011 18:55

Pražští radní dnes jednali na výjezdním zasedání o návrhu rozpočtu města na rok 2012. Základní vstupy pro tuto diskusi reagovaly na pokračující ekonomickou krizi a především na stagnaci daňových příjmů a na situaci, kdy se Praha bude muset vyrovnat s poklesem příjmů ze státního rozpočtu, např. ze Státního fondu dopravní infrastruktury v rozsahu až 1 miliarda korun. Praha navíc v současnosti čelí útoku ministerstva financí na svůj podíl z výnosu z daní dle připravované novely zákona o rozpočtovém určení daní, kde hrozí jeho snížení o 2,2 mld. Kč proti současnému stavu.

Praha zahájila práce na sestavě rozpočtu na příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

V úvodu se radní zabývali kontrolou plnění programového prohlášení městské rady a finanční situací Prahy v letošním roce. Zejména této problematice byla věnována mimořádná pozornost, byly vydefinovány problémové okruhy a dohodnuto, jakým způsobem budou do konce roku vyřešeny závazky města v některých klíčových oblastech, především v dopravních investicích a investicích do vodohospodářské infrastruktury. Cílem radních je vyhnout se situaci z počátku tohoto roku, kdy se současné vedení města muselo vypořádat s celou řadou nedofinancovaných závazků vzniklých v minulých letech. Velmi podrobně byla diskutována situace Dopravního podniku hl. m. Prahy a jeho smluvních závazků v oblasti modernizace a obnovy vozového parku.

Hlavním bodem programu bylo zahájení prací na sestavě rozpočtu na příští rok. Velmi široce byla diskutována především oblast finančních zdrojů, byla posuzována reálnost odhadu a navrhovány možnosti jejich zvýšení.

V oblasti výdajů se městská rada věnovala především hledání možných úspor a efektivnějšímu využití provozních výdajů města. Bylo dohodnuto, že se město a městské organizace budou muset vypořádat s nulovým navýšením mezd, se zvýšenou daní z přidané hodnoty bez náhrady, opětovně byla diskutována možnost snížení počtu zaměstnanců. Každý z členů z městské rady, do jehož kompetence spadají příspěvkové organizace, dostal úkol zanalyzovat jejich fungování a navrhnout optimalizaci jejich provozu s cílem snížit a zefektivnit jejich finanční náročnost.

Zásadním diskutovaným problémem byla problematika investic. Situace současného vedení města je velmi specifická, neboť musí řešit především v minulosti zasmluvněné finančně velmi náročné investice, jako je prodloužení trasy metra A či výstavba Městského okruhu. Základními principy, kterými se diskuse řídila, bylo maximální využití vlastních zdrojů s preferencí snížit rozestavěnost. Nadále zůstává prioritou dokončení zásadních strategických investic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…