Pravda vítězí? A co pro to můžeme udělat, ptá se festival Meeting Brno

29.07.2021 16:07

Festival Meeting Brno se letos uskuteční již pošesté. Událost, která v roce 2016 otevřela diskuzi o německé a židovské komunitě žijící v Brně před 2. světovou válkou, ukázala potřebu reflexe v zásadě nedávné historie.

Pravda vítězí? A co pro to můžeme udělat, ptá se festival Meeting Brno
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Festival překročil svůj stín a nyní se věnuje nahlížení na společnost obecně nejen z pohledu brněnských událostí. Letošním tématem je Pravda vítězí? O tom, že pravdu musíme neustále zkoumat, se bude nejen diskutovat až do 1. srpna.

Festival začal v augustiniánském opatství na Starém Brně. Jeho zahrady hostí výstavu „Moc bezmocných. Dálkový výslech Václava Havla“, která k nám doputovala z Itálie. Tam byl její vznik iniciován k 40. výročí prvního světového vydání eseje Moc bezmocných. U nás výstava upozorní na fakt, že zanedlouho uplyne deset let od úmrtí Václava Havla. Expozici si budete moci prohlédnout do 1. srpna.

Meeting Brno se bude věnovat také odkazu odbojářky Marie Kudeříkové, jejíž sté výročí narození si letos připomínáme. Diskuzní fórum bude hostit herečku, diplomatku a političku Magdu Vášáryovou, která ztělesnila Marii ve filmu …a pozdravuj vlaštovky. Tragický osud a velké hrdinství bude na festivalu ztvárněno také uměleckou intervencí Ve vzduchu plove jablůňka u pomníku na třídě Kpt. Jaroše a jevištní interpretací dopisů, které Marie Kudeříková psala z vězení ve Vratislavi, kde byla dva dny po 22. narozeninách popravena. Představení se jmenuje Maruška.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Letošní motto festivalu Pravda vítězí? připomíná, jak je důležité diskutovat o historii. Zkoumat ji z různých stran a směrů a nebát se odhalovat možné tendenční interpretace. Organizátoři chtějí poukázat na to, že zkreslení faktů, či dokonce zamlčení nevyhovujících částí dějin jsou znakem extremistických proudů myšlení. Takto se chovali totalitní dějepisci. V době masmédií je sice zdánlivě jednoduché najít pravdu, ale zároveň je velmi snadné fakta a skutečnost ohýbat, až z nich téměř nic nezbyde.

Setkávání má Meeting Brno v názvu a svému jménu dostojí. Běloruská a ukrajinská kultura a společnost bude 30. července reflektována v zahradě augustiniánského opatství. Diskuze se povede o ukrajinských banderovcích, soudobých dějinách Ukrajiny a také například o nezávislé běloruské kultuře. Tu bude zastupovat překladatel Sjarhej Smatryčenka a jeho hosté.

Nemůžeme opomenout kulturní a uměleckou část festivalu. Připraveny jsou divadelní představení, výstavy a také tematické procházky po Brně. Například spisovatel Jaroslav Rudiš zájemce doprovodí při literární vycházce inspirované románem Winterbergova poslední cesta.

Meeting Brno vyvrcholí již tradiční Poutí smíření v sobotu 31. července.

(zdroj: brno.cz)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…