Přerov: 102. výročí Československa si připomeneme individuálně

19.10.2020 7:35

Koronavirová opatření zasáhla už na jaře do oslav konce druhé světové války a stejně ovlivní i další významné datum československých dějin – 28. říjen. Ani ten se nebude slavit tak, jak je v Přerově zvykem. Místo veřejné vzpomínkové akce si zástupci města tuto událost připomenou osobní účastí u pamětní desky T. G. Masaryka, kde položí květiny. Stejně tak učiní i spolky, organizace a jednotlivci.

Přerov: 102. výročí Československa si připomeneme individuálně
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Den vzniku samostatného československého státu se v novodobé historii Přerova neobešel bez účasti zastupitelů, sokolů, členů spolků a desítek Přerovanů, kteří si na Masarykovo náměstí přišli připomenout okolnosti, které vedly ke vzniku Československa. Nikdy nechyběly proslovy, vzpomínky, školní dechová hudba, kladení kytic a závěrečná hymna.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí

„Za stávajících podmínek ale nemůžeme plánovanou pietu pořádat. Proto vyzýváme Přerovany, aby památku toho dne uctili individuálně, stejně tak to letos uděláme i my,“ řekl za radní primátor města Petr Měřínský. Vzpomněl, že takto už zástupci města museli uctít památku obětí druhé světové války – místo veřejné akce jen v květnu u pomníků položili květiny a svou návštěvu ukončili minutou ticha. Obdobně tomu bylo i v červnu na Švédských šancích při vzpomínce na poválečný masakr.

Kromě pietního aktu se rovněž ruší všechny další akce, které měly ve středu 28. října Přerovanům zpříjemnit sváteční den. Zrušen je plánovaný doprovodný program v kině Hvězda – a ani v Loutkovém divadle Sokola Přerov nebude očekávané scénické čtení. Taktéž koncert Moravské filharmonie k výročí republiky, naplánovaný na 25. říjen, se neuskuteční. Pořadatelé pro něj hledají náhradní termín - pokud možno ještě letos v listopadu nebo prosinci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…