Přerov: Cyklostezka, která byla přerušena chodníkem, se po dvou letech stane konečně celistvou

24.06.2019 8:37

Dva roky trvalo, než se mohli dělníci vrátit na cyklostezku v centru Přerova. Trasa pro kola byla na Velké Dlážce postavena už v roce 2017, ale kvůli nedořešeným vlastnickým vztahům byla v jedné části přerušena obyčejným chodníkem – a na něj zase navazovala cyklostezka. Dnes dělníci převzali stavbu, aby ji dokončili. Respektive aby doplnili chybějící část.

Přerov: Cyklostezka, která byla přerušena chodníkem, se po dvou letech stane konečně celistvou
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Chodník, na němž byla cyklostezka vybudována, byl v majetku města.  Jen zhruba patnáctimetrový úsek pozemku v této trase – kousek od hotelového domu Strojař - patřil státu. Neuvěřitelných dvanáct let jednali zástupci města Přerova s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových o převodu této části chodníku do vlastnictví města, aby mohli začít s budováním plánované cyklostezky. „V roce 2017 jsme ovšem měli možnost získat dotaci na tuto stavbu – a o tu jsme nechtěli přijít, proto jsme se pustili do stavby i za cenu, že kousek cyklostezky doděláme později,“ vzpomněl na situaci před dvěma lety přerovský primátor Petr Měřínský. Vloni se konečně podařilo pozemek získat bezúplatně do vlastnictví Přerova, takže stavební firma mohla v pondělí 17. června stavbu převzít a dát se do práce. Do padesáti dnů by už stezka pro kola měla být jednolitá.

Cyklostezka, která propojuje střed města s ulicemi Velká Dlážka a Lipnická, přišla město na 6 milionů 200 tisíc korun, Přerov na ni získal dotaci ve výši 90 procent uznatelných nákladů. „Propojení cyklostezky, které se právě realizuje, přijde na 469 tisíc korun. Není to ale jen cena za toto propojení. V částce je i sjezd na ulici Brabansko, nákup dvou laviček, odpadkového koše a sadové úpravy,“ připomněl náměstek přerovského primátora Michal Zácha. Propojení bude provedeno ze stejného materiálu jako nově vybudovaná cyklostezka. Ta je obousměrná s celkovou šířkou dva a půl metru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…