Přerov: Kaple bude svítit modře. Gesto má zvýšit povědomí o autismu

31.03.2015 18:14

Kaple Sedmibolestné Panny Marie při kostele svatého Vavřince bude ve čtvrtek 2. dubna od osmi do devíti hodin večer svítit modře. Přerov se tímto symbolickým gestem připojí do druhého ročníku osvětové kampaně „Česko svítí modře“, jejímž cílem je zvýšit povědomí o problematice autismu.

Přerov: Kaple bude svítit modře. Gesto má zvýšit povědomí o autismu
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Autismus je vrozená porucha, při níž nemocný jedinec není schopen adekvátně vyhodnotit informace, které dostává ze svého okolí.

U dětí s prvky autismu lze pozorovat odlišnosti ve vývoji, potíže v komunikaci, špatné chápání emocí a neschopnost kontaktu s dalšími lidmi.

Běžným projevem bývá opožděný vývoj řeči, samotářství, stereotypní chování, potíže s udržením očního kontaktu či jiná podoba hry. V některých činnostech však naopak mohou postižení jedinci výrazně vynikat.

V České republice žije asi sto tisíc autistů – a mnozí z nich se setkávají s odsuzováním okolí, s neochotou úřadů, s neadekvátní zdravotní a sociální péčí, se sociální izolací. Autistické děti mají nálepku „nevychovaných spratků“ – zatímco jejich rodičům je vyčítána neschopnost a nedůslednost při výchově.

Jen malá část veřejnosti má totiž reálnou představu, jaká omezení přináší lidem do života porucha autistického spektra. Organizátoři akce Česko svítí modře ve svém prohlášení mimo jiné uvádějí: „Zvyšováním povědomí o autismu zabráníme například tomu, aby byly kvůli neinformovanosti úředníků sociálních odborů děti odebírány z rodin - nebo aby kvůli nevědomosti škol končily v psychiatrické léčebně či speciálních školách“.

Pokud se i Přerované chtějí do akce aktivně zapojit, mohou si 2. dubna vzít na sebe modré oblečení, nebo alespoň modrý doplněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: prerov.eu

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…