Přerov: Letničky budou kvést i v nových lokalitách, třeba pod hradbami nebo uprostřed rondelu

25.05.2022 16:01 | Tisková zpráva

Do další květinové výzdoby přerovských ulic a parků se pustili pracovníci technických služeb. Jarní cibuloviny, které barevně prozářily zejména trávníkové plochy, už odkvetly. A teď přicházejí na řadu květiny, které zkrášlí Přerov po dobu letních měsíců.

Přerov: Letničky budou kvést i v nových lokalitách, třeba pod hradbami nebo uprostřed rondelu
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Tři ledoví muži už odešli – a zahradníci tak mohli bez obav začít sadit do připravených záhonů, které byly měsíc předem vyplety, nakypřeny a pohnojeny. 

Anketa

Jste pro schválení „manželství pro všechny“?

3%
95%
hlasovalo: 17409 lidí

V Michalově se s pracemi začalo tento týden, kdy předpovědi nenaznačovaly žádné ranní mrazíky. „Záhony v centrální části parku jsme osadili do ornamentálních vzorů. Vysadili jsme převážně begonie v různých barvách, šalvěje, gaury a pak letničky okrasné listem – plevůňky a barevné kopřivy. Dominantami centrální části pak bývají palmy a kany. Na kruhovém záhonu u vstupu z parkoviště na Osmeku budou vysazeny jiřiny v odstínech žluté, oranžové a červené,“ uvedla Martina Haluzíková z Technických služeb města Přerova.

A hýřit barvami a pestrostí druhů nebude jen Michalov, ale i další místa. „V dubnu byly založeny dva nové záhony s liliemi pod hradbami v lokalitě Spálenec a na kruhovém objezdu v Želatovské ulici. Na záhonech už začínají lilie vyrůstat a hlavní kvetení by mělo nastat v červenci a srpnu,“ řekl radní Michal Zácha. Výsadba letniček je aktuální také na Žerotínově náměstí a počítá se s tím, že se budou vysazovat i u kruhového objezdu v Palackého ulici, na náměstí Přerovského povstání, v parku u Bečvy, kterému dominuje maják – a v mnoha dalších lokalitách zejména v centru Přerova. „Nově budou umístěny mobilní nádoby s květinovou výsadbou také ve Smetanově ulici a – jak už je zvykem – na hlavním náměstí budou květinové pyramidy. Návštěvníci se tady mohou těšit i na nové mlžné brány, které tu v prvních parných dnech nainstalujeme, aby se každý mohl osvěžit,“ dodal Petr Školoud z přerovského magistrátu. I samotná brána bude osazena květinami a chybět tady nebudou ani květináče na lampách.  

Do letní květinové výzdoby investovalo město Přerov bezmála 600 tisíc korun – 320 tisíc bude stát výsadba v Michalově a 270 tisíc ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…