Přerov: Lidé si stěžují na chování nepřizpůsobivých sousedů

29.11.2019 16:29

Šplhají jim po balkonech, kradou věci, rozhazují rozbitý nábytek po ulici, vytahují a rozbíjejí sklo z popelnic, odpadky vyhazují na zem, znečišťují dětské hřiště, nedopalky cigaret nechávají u pískoviště, každou prosbu o slušné chování vracejí sprškou sprostých slov – to je jen stručný výčet stížností, které sepsali obyvatele z Velké Dlážky a Jilemnického ulice na adresu nepřizpůsobivých občanů, kteří se do jejich původně poklidné lokality přistěhovali.

Přerov: Lidé si stěžují na chování nepřizpůsobivých sousedů
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

V petici nazvané „za slušné a bezpečné bydlení“ žádají radní, aby se jejich čtvrť stala součástí bezdoplatkové zóny, která je zárukou, že se do ní nenastěhují další problémoví lidé, kteří pobírají doplatek na bydlení. Peticí se dnes zabývala rada města.

Pod petičními archy je podepsáno šedesát osm lidí z Velké Dlážky – z domu, který je v Přerově znám pod názvem „velká hokejka“ – a ze starší zástavby v Jilemnického ulici. Ti všichni se shodli, že trpí chováním sociálně nepřizpůsobivých, kteří se sem před časem nově přestěhovali. Přitom panelové sídliště na Velké Dlážce nikdy nepatřilo k místům se „špatnou adresou“, spíše naopak. Teď se ale situace mění a petenti upozorňují i na to, že byli nuceni opakovaně volat na místo policisty, aby zklidňovali emoce jejich horkokrevných sousedů. „V petici lidé uvedli, že mají strach, v noci nemohou větrat – a už se obrátili i na Stavební bytové družstvo s žádostí, aby jim byly zabezpečeny balkony,“ shrnul Zdeněk Daněk z přerovského magistrátu.

Radní vzali na vědomí nejen petici, ale i oficiální odpověď, která zamíří k petentům. V ní se uvádí, že vymezit jakoukoliv lokalitu coby „bezdoplatkovou zónu“ není jednoduchým, a ani rychlým úkonem – předcházet mu musí cela řada šetření a zjištění, k nimž patří třeba i zvýšený monitoring neziskovými organizacemi, asistenty prevence kriminality a sociálními pracovníky magistrátu. Doložena musí být i fakta - třeba, že je tam zvýšený počet přestupků, povalujícího se infekčního materiálu od drogově závislých, že hrozí přemnožení hlodavců, jsou tam porušovány vyhlášky obce a podobně. K těm subjektivním důvodům může patřit i to, že se lidé zkrátka bojí a mají pocit, že jejich byty ztrácejí za těchto okolností na ceně. „Situaci petentů v žádném případě nebereme na lehkou váhu, a proto se na celou lokalitu teď podrobně zaměříme. Petice nám poslouží jako prvotní impuls k případnému předložení podkladů pro podání žádosti na vydání opatření obecné povahy, nebo k jinému řešení vzniklé situace,“ uvedl náměstek primátora Petr Kouba, který má na starost sociální oblast.

S bezdoplatkovými zónami má Přerov už své zkušenosti – dokonce k nim zástupci města přistoupili před dvěma lety jako jedni z prvních v republice. Zásah tehdy zamířil do ulic Dluhonská, Husova, Kojetínská, Škodova, Tovačovská a Tovární.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …