Přerov: Město je rozkopané, buduje se tu síť pro rychlý internet. Společnost slibuje, že ulice opraví

06.03.2020 12:36

Rozkopané chodníky téměř v celém městě, omezení pro chodce i cyklisty, kritika na občas nedokonale úpravy po dokončení prací. Tak může v této chvíli na Přerovany působit budování vysokorychlostní optické internetové sítě pro deset tisíc přerovských domácností, kterou loni v září zahájila společnost T-Mobile.

Přerov: Město je rozkopané, buduje se tu síť pro rychlý internet. Společnost slibuje, že ulice opraví
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Zástupci firmy se sešli na radnici s náměstkem primátora Michalem Záchou, který si je pozval právě kvůli kritice veřejnosti. Té se nelíbí, že dělníci opouštějí stavbu s nepořádkem v zádech.

„Cílem naší schůzky bylo nastavení kontrolního mechanismu – my nejsme proti investici firmy, na niž mnozí Přerované čekají, ale zároveň trváme na tom, že veškeré rozkopané komunikace musejí být uvedeny do původního stavu,“ řekl náměstek Zácha. Právě na jeho adresu chodí od občanů písemné stížnosti a fotografie, dokladující stav chodníků po odchodu dělníků, pracujících pro T-Mobile. Společnost kritiku vnímá a její zástupkyně Alena Klvaňová vysvětluje: „Některé komunikace byly koncem minulého roku opraveny provizorně z důvodu klimatických podmínek – jakmile to ale počasí dovolí, tak vše bude upraveno definitivně. Po oschnutí terénu se pustíme i do úpravy zelených ploch. Prosíme teď občany o pochopení a trpělivost.“ Uvedla i to, že pokud dojde k neúmyslnému poškození květin, keřů, stromů, podzemních či nadzemních zařízení nebo budov, tak tyto škody společnost na své náklady opraví, případně nahradí.

Firma odstartovala kopací práce v Předmostí v závěru léta loňského roku. Do konce letošního května mají být hotovy tamní ulice Tyršova, Kotkova, Zahradní, Sportovní, Janáčkova a Karasova. Do posledního června to budou podle harmonogramu ulice Hranická a Pod Skalkou, do července Dr. M. Horákové, U Pošty a část ulice Prostějovské – a do konce srpna pak druhá část Prostějovské, 1. května, Tylova, Olomoucká.  Pracuje se i na přerovských sídlištích, do konce března mají dělníci opustit ulici Mikuláškovu a částečně i Svornost, do konce dubna pak bude definitivně ukončena stavební činnost v ulicích Svornost, U Výstaviště, Seifertova, Bajákova, Za Mlýnem a Kopaniny. Do konce května už by neměly být výkopy v ulicích Osmek, U Žebračky, Malá Dlážka, Brabansko a v části Sokolské ulice. Do posledního června už nemá panovat stavební ruch v Sokolské, Na Hrázi, v ulici Jilemnického a dále pak částečně na Velké Dlážce a v ulici Svépomoc II. V červenci už bude kompletně hotová Velká Dlážka, zčásti Na Svépomoc, Svépomoc I, II a III, nábřeží Edvarda Beneše, Na Odpoledni a Mervartova. A do konce letních prázdnin už přijdou na řadu poslední části ulic Fügnerova, Mervartova, U Strhance, Dluhonská, Na Hrázi, Malá Tratidla, Na Svépomoc a Svépomoc I, II, III. „Pak nás ještě čekají výkopové práce v lokalitě od lávky u loděnice po lávku u tenisových kurtů, následně až po třídu 17. listopadu – tam se bude pracovat po etapách až do prosince letošního roku. Harmonogram občanům ještě upřesníme,“ dodala Alena Klvaňová.

Společnost T-Mobile po dokončení prací napojí na vysokorychlostní optické přípojky přibližně 800 rodinných a 900 bytových domů – ještě předtím se ale zavázala, že uvede všechny rozkopané trasy do pořádku. „A my si to pohlídáme. I naši úředníci budou jejich slib kontrolovat, případně je urgovat. Přivítáme také podněty od občanů,“ řekl na závěr primátorův náměstek Michal Zácha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…