Přerov: Pět set kubíků pitné vody skončí ročně na hrobech

09.03.2021 10:44

Nádrž, zachycující dešťovou vodu, by se mohla stát součástí přerovského hřbitova. Dešťovka by sloužila návštěvníkům k závlaze hrobů, na kterou se teď běžně používá pitná voda. Podle projektanta přijde vybudování retenční nádrže, manipulační plochy a automatické tlakové stanice na 6 milionů 865 tisíc korun – a radní se rozhodli, že požádají na tento záměr Ministerstvo životního prostředí o dotaci, která by v ideálním případě mohla pokrýt 85 procent celkových výdajů.

Přerov: Pět set kubíků pitné vody skončí ročně na hrobech
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Nádrž se začne stavět jen za předpokladu, že bude žádost úspěšná. Pokud to vyjde, do konce prosince roku 2023 bude vybudována v prostoru pod smuteční síní,“ uvedla náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová. Nádrž je koncipována jako železobetonová jímka o několika polích, která jsou vzájemně propojena, do ní jde podle projektu potrubím dešťová voda z manipulační plochy a z dešťových svodů smuteční síně. „Voda následně putuje z jedné nádrže do druhé a v konečné fázi má být využita pro zálivku hrobových míst, a to propojením na vybudovaný rozvod ve staré části hřbitova,“ doplnil Zdeněk Dostál z přerovského magistrátu.

Kapacita retenční nádrže je 85 metrů kubických vody. „Ročně se tu vytočí na závlahu hrobů 500 kubíků pitné vody. Je to mrhání vzácným zdrojem, proto investici považuji za důležitou,“ konstatoval Bohumír Střelec, jednatel Technických služeb města Přerova, které mají hřbitov ve správě.  

Deset tisíc hrobových míst

Hřbitov slouží Přerovanům od listopadu roku 1877, v té době byl ale nepoměrně menší, než je dnes. V současné době zabírá plochu 52 631 metrů čtverečních a dělí se na starou část, do níž se vstupuje hlavní branou z ulice 9. května, a na novou část – do té se vchází z ulice U Hřbitova.

„Nová část hřbitova byla vystavěna na nikdy nepoužívaném koupališti. Bazén, který nesloužil svému účelu, byl zasypán a osazen květinami, jsou u něj i lavičky, takže místo je určeno návštěvníkům k odpočinku. Původní budova obřadní síně, nacházející se ve staré části hřbitova, byla v roce 2013 zrekonstruovaná a přebudovaná na kryté kolumbárium,“ vzpomněl nedávné investice radní Michal Zácha. K dnešnímu dni je na hřbitově 10 tisíc hrobových míst, 600 míst v kolumbáriu – a každoročně je tu vybudováno zhruba 30 nových hrobových míst, převážně těch urnových. Kromě toho je tu pět vsypových louček a čtyři kaple – Psotova, Kokorova, takzvaná Šedá a Červená. Dominantou nové části hřbitova je smuteční síň, která byla postavena v roce 1987, o čtyři roky později na stavbu navázal objekt vazárny. Dnes je síň ve špatném stavu, a ještě před rokem se počítalo s opravou za 40 milionů korun.

„Je třeba ji zateplit, vyměnit okna, dveře, udělat nové elektrorozvody, topení či dochlazování. V plánu jsou i toalety pro invalidy, nové větrání i osvětlení. Máme projekt i platné stavební povolení, kvůli koronavirové situaci jsme se ale vloni rozhodli tuto investici z finančních důvodů oddálit,“ vysvětlil na závěr přerovský primátor Petr Měřínský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

10:23 Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

Statutární město Zlín realizovalo za poslední období řadu nepopulárních ekonomických kroků, které za…