Přerov: Radní chtějí seniorům pořídit SOS tlačítka, napřed ale musí zmapovat zájem

06.12.2018 21:17

Tísňová služba s názvem Anděl na drátě by mohla už v příštím roce sloužit přerovským seniorům. Rada města podpořila svým hlasováním pořízení SOS tlačítek napojených na tísňovou linku, které tato služba nabízí. Tlačítko v podobě hodinek či přívěšku na krk by měli senioři nepřetržitě u sebe a v případě potřeby by si přes něj mohli pouhým stisknutím zavolat pomoc. A to ve chvíli, kdy se dostanou do krizové situace a po ruce nebudou mít třeba svůj mobilní telefon.

Přerov: Radní chtějí seniorům pořídit SOS tlačítka, napřed ale musí zmapovat zájem
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Každé SOS tlačítko stojí 1850 korun. Počítáme s tím, že na nákup by šly peníze z rozpočtu města a také od sponzorů, kteří projeví zájem projekt podpořit. Ještě v prosinci oslovíme místní podnikatelské subjekty a poprosíme je o finanční dar, “ řekl náměstek přerovského primátora Petr Kouba. Jak dále uvedl, tlačítka by byla v majetku města, takže senioři by je měli jen ve výpůjčce, ale měsíční poplatek za službu v částce 380 korun by si už museli hradit ze svého.

„V současné době pracujeme na sestavení pravidel. Počítáme s tím, že je zveřejníme v únoru či březnu – a pak začneme mapovat zájem a sestavovat pořadník. Samozřejmě, že žádosti budou podléhat bodování podle potřebnosti jednotlivých zájemců. Hrát roli bude jejich věk, soběstačnost, zdravotní a sociální anamnéza,“ konstatovala vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová. Zhruba v dubnu by pak mohli první zájemci začít tlačítka používat.

Možná je i kontrola užívání léků

SOS tlačítka jsou prioritně určena lidem, kteří žijí v domácím prostředí a obávají se, že by je nenadálá krizová situace mohla ohrozit na životě. „Všichni známe asi případy lidí, kteří doma upadnou, nemohou se zvednout a přivolat si pomoc. V tom případě postačí, když senior sepne tlačítko, napojené na službu, která funguje 7 dní v týdnu a 24 hodin denně. Zařízení může zároveň samo rozpoznat, že jde o situaci ohrožující život, a ihned tak zalarmuje Dohledové centrum pro zajištění pomoci,“ uvedl náměstek Kouba.

Podle něj je služba i jakousi dobrou kontrolou pro rodinné příslušníky seniora, kteří chtějí mít svého blízkého pod odborným dohledem. A samozřejmě, že nejde jen o domácí „dohled“ - zařízení má GPS monitoring polohy pro zacílení pomoci, monitoruje aktivitu seniorů - a dokonce je možná i kontrola užívání léků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…