Přerov: Radnice se vrátí k osobním návštěvám u seniorů

19.03.2019 7:35

Blahopřání Přerovanům, kteří oslavili 80, 85, 90 a 95 let – toto téma rozdělilo zastupitele města na dva tábory. Spor se týkal toho, zda je v dnešní době vhodné chodit každému seniorovi přát osobně až domů, nebo jestli jde o nepříjemné narušování jejich soukromí.

Přerov: Radnice se vrátí k osobním návštěvám u seniorů
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Až do konce loňského roku roznášeli do bytů seniorů balíčky s blahopřáním spolupracovníci Komise pro občanské záležitosti. Praxe spočívala v tom, že si gratulanti vyzvedli na radnici dárkový balíček, cestou koupili květinu a vydali se na adresu seniora, aby mu osobně poblahopřáli. Jenže tento postup se mnohdy nelíbil některým seniorům i jejich dětem – upozorňovali na to, že v době „šmejdů“ není rozumné, aby seniory takto nahodile navštěvovali cizí lidé. Úředníci z Kanceláře primátora proto připravili nový koncept - balíčky s blahopřáním od primátora byly od ledna roku 2019 posílány oslavencům poštou. A sami senioři si tento postup pochvalovali. Jenže část opozičních zastupitelů se postavila proti této novince s odůvodněním, že je gratulace neosobní – a že na seniory mnohdy nemyslí ani jejich potomci, proto je vhodné, aby jim alespoň zástupci města osobně popřáli. K jejich názoru se připojila i Komise pro občanské záležitosti, jejíž členové navrhli, že by mohli oni chodit do domácností seniorům osobně přát.

Podnětem komise se zabývali i radní města, kteří na návrh nakonec přistoupili. Proto se radnice od dubna zase vrátí k osobním návštěvám u seniorů. Navštěvovat je budou členové Komise pro občanské záležitosti, v místních částech – mimo Předmostí a Penčice – mohou oslavenci čekat delegaci z Výboru pro místní části. Do řad gratulantů měli možnost se zapojit i zastupitelé, tuto možnost – mimo členy komisí a výborů, však využil pouze jeden z nich. Přerovanům, kteří oslaví sto a více let bude dle zvyklostí z let minulých přát primátor, nebo předseda Komise pro občanské záležitosti.

Senioři se nemusí obávat, že by je návštěva zaskočila

Až do konce roku 2018 dostávali senioři od města typický dárkový balíček s potravinami. „Protože jsme chtěli originálnější dárek, nechali jsme pro ně na zakázku vyrobit plechovou krabičku s motivem starého Přerova – a v ní mají kvalitní kávu a čaj,“ uvedla vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná.

Senioři se nemusí obávat, že by je návštěva zaskočila. Zhruba s týdenním předstihem dostanou do svých poštovních schránek lístek s informací, který člen komise či výboru je navštíví, který den a v kolik hodin. Pokud si oslavenec nebude přát osobní blahopřání, zatelefonuje na číslo uvedené na lístku – a dárek mu bude následně zaslán poštou.

Poznámka:
Seniory budou navštěvovat gratulanti, kteří se budou prokazovat průkazkou vydanou magistrátem.

Komise pro občanské záležitosti - Pavel Košutek, Petr Turanec, Daniela Jasová, Irena Hanzlová, Ludmila Tomaníková, Ivana Košutková, Patricie Sládečková, Eva Mádrová
Zastupitelé města Přerova: Jakub Navařík
Místní výbor Žeravice: Jana Ščepitová, Ludmila Landsmannová
Místní Výbor Čekyně: Bohumír Střelec, Jindřich Švestka
Místní výbor Dluhonice: Simona Bouchalová, Radek Zlámal
Místní výbor Henčlov: Naděžda Valachová, Petr Laga
Místní výbor Kozlovice: Alena Vyplelová, Jolana Čechová
Místní výbor Lověšice: Dana Svobodová, Eva Hrutkaiová
Místní výbor Lýsky: Libor Slováček, Jiří Odstrčil
Místní výbor Popovice: Jiří Mašek, Vladimír Röss
Místní výbor Újezdec: Kristýna Čechová, Jitka Stoklásková
Místní výbor Vinary: Vladimír Machura, Zdeněk Navrátil
Místní výbor Předmostí se do roznášení balíčků nezapojil
Místní výbor Penčice se do roznášení balíčků nezapojil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…