Přerov: Sběrný dvůr čeká rozšíření, v plánu je i rekonstrukce třídicí linky na skládce

30.01.2020 10:04

Sběrný dvůr v přerovské ulici Na Hrázi čeká od začátku února do konce června rekonstrukce, spočívající v jeho rozšíření. Místo, kam vozí Přerované vysloužilé televizory, ale i pračky, ledničky, skříně či gauče, je už kapacitně nedostačující.

Přerov: Sběrný dvůr čeká rozšíření, v plánu je i rekonstrukce třídicí linky na skládce
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Stavba přijde na 10 milionů korun - a Technické služby města Přerova na ni získaly 25procentní dotaci od státu. Rekonstrukce bude probíhat za plného provozu, dvůr se pro veřejnost neuzavře. „Na ploše zhruba 260 metrů čtverečních tu bude postaven nový objekt z prefabrikovaných montovaných buněk. Ve spodní části mají být skladovací prostory a garáže, horní plocha bude zpřístupněna nájezdovou rampou pro osobní a dodávkové automobily do hmotnosti 7 tun. Z této plochy budou odpadové materiály vhazovány do přistavených kontejnerů o objemu 40 kubíků,“ uvedl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec. Jak dále řekl, v rámci zvýšení výtěžnosti kontejnerů bude odpad hutněn válcovým drtičem a následně odvážen buď k odběratelům, nebo k likvidaci na skládce.

Sběrný dvůr sídlí od roku 1998 přímo v areálu technických služeb. O devět let později tu byla uvedena do provozu hala na separaci odpadu a zpětný odběr – a občané se bezproblémově naučili sem odkládat věci, které jim dosloužily. „Modernizovali jsme dvůr i v loňském roce, kdy jsme taktéž z dotace ze Státního fondu životního prostředí pořídili novou technologii – válcový drtič a kontejnery objemu 10 a 40 metrů kubických,“ vzpomněl jednatel Střelec. Podle něj jsou všechny tyto i další plánované akce přípravou na nový zákon o odpadech, který by měl začít platit od roku 2021 a má přinést postupné omezování skládkování odpadu a větší třídění. A proto se technické služby ve spolupráci s městem na něj připravují. Dalším z dílčích kroků je například i dokončení dostavby kompostárny na skládce v Žeravicích s plánovanou kapacitou 6 tisíc tun bioodpadu za rok – ta by měla být hotová do konce letošního dubna. Zhruba za rok pak mají být pořízeny nové velkoobjemové kontejnery na separovaný odpad do svozových stanovišť – a taky dva speciální automobily na svoz odpadů z těchto kontejnerů. V roce 2021 by pak mělo dojít k rekonstrukci třídicí linky.

„Linka byla uvedena do provozu v roce 1995 a v roce 2013 byla částečně zrekonstruována – bylo provedeno nové opláštění, vyměněn pásový dopravník, částečně opravena elektroinstalace a topení. V současné době je ale linka na hranici výkonnosti a už nevyhovuje požadavku na navýšení třídění separovaných odpadů,“ konstatoval Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu. A právě v rámci plánovaného rozšíření sběrného dvora a navýšení třídění odpadů o 500 tun bude nutná její postupná rekonstrukce.Linka má být vybavena lisem, který bude schopen lépe lisovat vytříděné odpady, dále zde má být nový pneumatický odsavač folie a nové dopravníky. Chybět nemá ani separátor železných a ostatních kovových nečistot. Odbor majetku přerovského magistrátu bude na tuto investici žádat o převod 11 milionů 100 tisíc korun z prostředků, které město získalo od společnosti EKO-KOM za vytříděný odpad. „A i v tomto případě je možno žádat o dotaci, která může pokrýt až 25 procent nákladů,“ podotkla na závěr náměstkyně primátora Hana Mazochová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…