Přerov: Staré opravit, nové postavit. Do pěších tras jdou desítky milionů

05.03.2023 7:35 | Tisková zpráva

S koncem zimy přichází na řadu nový harmonogram na opravu chodníků v Přerově. Nyní jsou na seznamu dvě ulice v sídlištní zástavbě – Kouřílkova a Na Odpoledni. Město tímto pokračuje v započatém trendu oprav, loni byly opraveny tisíce metrů čtverečních chodníků za 13 milionů korun a letos bude částka ještě vyšší.

Přerov: Staré opravit, nové postavit. Do pěších tras jdou desítky milionů
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Od 13. března do 23. dubna projde opravou 690 metrů čtverečních chodníku v Kouřílkově ulici. Za výměnu stávajících obrubníků a plošné betonové dlažby, včetně terénních úprav, zaplatíme 1 milion 265 tisíc korun,“ informoval náměstek primátora Miloslav Dohnal. Práce budou provádět Technické služby města Přerova – stejně jako v případě opravy chodníku v ulici Na Odpoledni. Tam před domy s čísly popisnými 9 až 11 dojde k odstranění betonu a položena tu bude dlažba o rozměrech 30 krát 30 centimetrů. Práce začnou 13. března, ukončeny budou do 16. dubna a přijdou na 421 tisíc korun.

Kromě toho pokračuje rozsáhlá rekonstrukce chodníků a cyklostezky v ulici Pod Valy, která začala v polovině února a potrvá do 19. května. Město za ni zaplatí 8 milionů 383 tisíc korun, Státní fond dopravní infrastruktury schválil v loňském roce poskytnutí finančního příspěvku ve výši maximálně 3 miliony 406 tisíc korun.  „Stavba začíná u mostu u loděnice a končí až před Žerotínovým náměstím. Rekonstruují se chodníky a buduje smíšená cyklostezka. V rámci prací dojde k demontáži původního veřejného osvětlení, vybudování chodníku a cyklostezky se smíšeným provozem po levé straně ulice ve směru od řeky Bečvy v délce zhruba 270 metrů a rekonstrukci chodníku po pravé straně v délce asi 130 metrů,“ popsal náměstek pro dopravu Tomáš Navrátil.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31669 lidí

Připomněl, že v plánu je rovněž stavba nového sdruženého přechodu, odstranění stávajících spojovacích asfaltových chodníků mezi domy a zřízení nového veřejného osvětlení po levé straně – a nakonec firma provede terénní úpravy a vysadí v místě nové dřeviny.

Chodníky v Dluhonicích za 38 milionů

A v příštích měsících se počítá s ještě většími investicemi do chodníků. „Chystá se například nová stezka pro pěší a cyklisty, která povede od okružní křižovatky u Lidlu směrem ke Kauflandu v Lipnické ulici – a dále pak od nově vznikajícího retail parku směrem k Lýskám, která přijde na 6 milionů korun,“ řekl náměstek primátora Vladimír Lichnovský. A opravovat se budou i chodníky v některých dluhonických ulicích, kam půjde investice asi za 38 milionů korun – částka je čerpána z kompenzací, které městu poskytuje Olomoucký kraj coby náhradu za to, že Dluhonice protne dálnice D1.

„Chodníky tam jsou ve špatném technickém stavu, takže budou rozebrány a po případných šířkových úpravách nově provedeny. Některé pěší trasy budou přemístěny do vyhovujících poloh – a to v souvislosti s podélným stáním automobilů,“ doplnila Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu. V ceně této investice je i přeložka vedení veřejného osvětlení s novým kabelovým podzemním vedením a novými svítidly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

20:27 České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

Žádosti o vydání voličského průkazu přijímá matriční úřad, oddělení evidence obyvatel, v přízemí bud…