Přerov: Úřad, kavárna i vyhlídka. To všechno má být v nově opravené budově v centru

16.03.2021 13:55

Dvaapadesát let stojí na adrese náměstí TGM 16 pětipodlažní budova, která vzbuzuje svou podobou negativní emoce. V roce 1969 nahradila v historickém centru starou zástavbu, později se ale Přerované ohrazovali, že dům hyzdí náměstí a jednoduše sem „nezapadá“.

Přerov: Úřad, kavárna i vyhlídka. To všechno má být v nově opravené budově v centru
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Zastupitelé se proto loni rozhodli, že za 37 milionů 700 tisíc korun budovu koupí, aby do ní mohli přemístit magistrátní úředníky - a zavázali se, že najdou pro nemovitost líbivější tvář. Teď už představují její novou podobu, kterou našli prostřednictvím soutěžního dialogu. Z nabídek pěti týmů, které postoupily do užšího výběru, vybrala sedmičlenná komise jednomyslně návrh, pod nímž jsou podepsáni autoři ze společnosti Anagram&Gruppa, která sídlí na Kypru.

Primátor Přerova Petr Měřínský považuje vítězný návrh za nejlepší, byl i jeho favoritem. Říká: „Vznikne tu moderní a hezká budova, která se stane zajímavou dominantou náměstí. Nemá to být jen sídlo úřadu, ale i místo, kde se budou Přerované potkávat a kam budou rádi chodit. Celkově by měla tato nová podoba přispět k oživení centra města.“ Projekt má být hotový na začátku příštího roku a po něm by se mělo rozjet výběrové řízení na zhotovitele, v půlce příštího roku by se mohlo začít stavět. „

Za zpracování kompletní projektové dokumentace zaplatíme 18 milionů korun, předběžná cena rekonstrukce je vyčíslena na necelých 130 milionů - konečnou cenu budeme znát až po vysoutěžení zakázky,“ doplnila primátorova náměstkyně Hana Mazochová. Zdůraznila rovněž, že nejde jen o hezčí tvář budovy zvenčí, ale také výraznou změnu exteriérů, v nichž budou moderní kanceláře, objekt projde i kompletní rekonstrukcí všech instalací.

Do budovy se přemístí asi 160 úředníků

V popisu návrhu autoři zmiňují, že hlavním prvkem je atrium, které určuje složení fasády a kancelářských prostor. Uvádějí, že jejich cílem bylo vytvořit nový orientační bod pro město a také moderní formu vyhlídkové věže. Občané a turisté tak budou mít možnost užít si panoramata Přerova. Fasáda se podle slov tvůrců stává průhlednou, hravou a interaktivní, což je způsob, jak změnit rozporuplný vztah, který mají občané ke stávající budově. „Jednotlivá patra mají velmi flexibilní uspořádání a zaměstnanci budou mít příležitost vytvořit si svůj pracovní prostor. Diagonální atrium a schody definují nejveřejnější část každého patra – a zbytek ponechávají pouze pro zaměstnance. V posledním patře s terasou je i kavárna,“ konstatuje se ve zprávě, za níž stojí tři architekti - Marina Kounavi, Anne-Sereine Tremblay a Jan Kudlička. V popisu návrhu je zmiňován i průchod budovou do dvorního traktu, kde je navržen park.

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

Výrazným prvkem nové podoby se stanou schody. „Líbí se mi, že jsou na nejviditelnějším místě, tedy přímo na fasádě. Nabourává to monumentalitu budovy a schody jsou zároveň spojujícím prvkem, který prochází skrz celou nemovitost a chrání kanceláře před přímým sluncem,“ vyjádřil se radní Michal Zácha, který rovněž zasedl v komisi. Vzpomněl i to, že součástí objektu se stanou dva výtahy pro veřejnost a zaměstnance, navržen je tu i výtah pro zásobování a převoz těžkých předmětů.

Budova, která původně sloužila coby sídlo Okresního stavebního podniku, měla v posledních letech několik využití – v části pracovali úředníci, byly tam kanceláře soukromých firem i elektro-prodejna. Teď tu vznikne nové magistrátní sídlo, v němž bude pracovat 160 zaměstnanců, přemístí se sem tedy zhruba polovina úřadu.

Pět úspěšných projektů

Do soutěžního dialogu se přihlásilo 14 týmů, z nichž komise vybrala pět, které dostaly šanci zpracovat návrh a soutěžit o zakázku za skicovné 240 tisíc korun.

  1. místo * Anagram&Gruppa – Marina Kounavi, Anne-Sereine Tremblay, Jan Kudlička (Barcelona a Rotterdam, Španělsko a Nizozemsko)
  2. místo * PLURAL (Bratislava, Slovensko)
  3. místo * Pietro Carlo Pellegrini (Lucca, Itálie)
  4. místo * studioLIBRE (Praha)
  5. místo * Atelier 99 (Brno)

Vizualizace jednotlivých projektů najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…