Přerov láká lékaře. Dotace pro praktika a zubaře 300 tisíc, stipendium pro budoucí stomatology

28.05.2023 16:29 | Tisková zpráva

Najít v Přerově praktického lékaře nebo zubaře, kteří si mohou dovolit rozšířit kartotéku, je stále problém. Stávající doktoři stárnou a mladí absolventi si otevírají praxi spíše ve větších městech. Radní proto přicházejí s nabídkou dotačního programu.

Přerov láká lékaře. Dotace pro praktika a zubaře 300 tisíc, stipendium pro budoucí stomatology
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Dotační program je má finančně podpořit a motivovat k tomu, aby se usadili v Přerově. Kromě toho se chtějí zaměřit i na budoucí stomatology, pro které je navržen nový stipendijní program. O záměru ještě budou 5. června rozhodovat zastupitelé.

Požádat o dotaci ve výši 200 tisíc korun mohli lékaři poprvé v loňském roce. Protože dva praktici získali v konečném hodnocení stejný počet bodů, rozhodli se zastupitelé podpořit touto částkou lékaře, který si zřídil ordinaci v ulici Na Odpoledni – i lékařku s praxí na adrese U Výstaviště. „Letos navrhujeme dotaci ještě vyšší, a to 300 tisíc, o kterou se mohou ucházet ti, kteří si zřídí novou ordinaci, nebo převezmou některou ze stávajících,“ informoval náměstek přerovského primátora Vladimír Lichnovský.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33704 lidí

Stejně jako všeobecné lékaře lákalo loni město na peněžní příspěvek i stomatology. Najít zubaře se ale nepodařilo, žádný se na výzvu dotace ve výši 200 tisíc korun nepřihlásil. Radní se proto rozhodli letos sumu navýšit na 300 tisíc korun, kterou má být podpořen stomatolog, který zřídí novou nebo převezme stávající zubní praxi.  „Dotace bude poskytnuta výlučně jednomu ze žadatelů, příjemce dotace bude vybrán podle bodových kritérií,“ předeslala vedoucí odboru sociálních věcí a školství Romana Pospíšilová.

Úplnou novinkou má být stipendijní program, který je určen budoucím zubařům v posledních dvou letech studia. Ti mohou získat až 300 tisíc za dva akademické roky, pokud se „upíšou“ k tomu, že po ukončení studia budou působit v Přerově – a to opět buď v nové ordinaci, nebo v převzaté.

„Absolvent se ve smlouvě zaváže k tomu, že bude vykonávat povolání zubního lékaře na území Přerova v rozsahu dvojnásobku akademických let, po které mu bylo poskytnuto stipendium. Když tedy dostane stipendium na dobu dvou akademických let, bude muset v Přerově mít zubní ordinaci čtyři roky,“ upřesnil náměstek Lichnovský.

Pokud pro dotační a stipendijní program zvednou ruku i zastupitelé, budou formuláře žádosti k dispozici od 6. června na webových stránkách města, na odboru sociálních věcí a školství a v Městském informačním centru. Žádosti do všech tří programů by se pak měly přijímat od 7. července do 13. října.

Radní rovněž schválili podání návrhu na konání výběrového řízení na uzavření smluv se zdravotními pojišťovnami. Konání výběrového řízení je totiž nezbytným krokem ke vzniku nové ambulance praktického lékaře pro dospělé a stomatologa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…