Přeshraniční spolupráce Oblastní charity Most pokračovala i na sklonku léta

03.10.2018 13:48

Koncem září pokračovala přeshraniční spolupráce Oblastní charity Most s partnerskou Lidovou solidaritou Freiberg setkáním sociálních pracovníků a dobrovolníků v Oseku a v Mostě.

Přeshraniční spolupráce Oblastní charity Most pokračovala i na sklonku léta
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

V Oseku přivítali dvacet našich německých přátel zástupci charity v centru Rodina v tísni, kam jim přišly zazpívat a zatančit i děti s vychovatelkami z charitního zařízení „Zastávka“ z Duchcova. Po prohlídce objektu, který je určen matkám s dětmi v nouzi a část i mladým dospělým tzv. „Na půli cesty“, po společných rozhovorech a výměně zkušeností z práce obou organizací, následovala ještě prohlídka azylového domu pro ženy a muže, a protože naše setkávání obsahují vždy i poznávání kultury a historie našich národů, seznámili jsme německou delegaci s příběhem prince Josefa de Saxe u jeho hrobky na tamním historickém hřbitově a s událostí vztahující se k památníku hornické katastrofy na dole Nelson.

U památníku Nelson se k nám připojil i místostarosta Oseka a předseda Euroregionu Krušnohoří pan Jiří Hlinka, který delegaci pozdravil, a společně s oběma ředitelkami přítomných institucí pak položili obětem hornické katastrofy kytici.

Program dále pokračoval v Mostě, kde byly v hotelu Cascade vedeny rozhovory, vyznamenáni zasloužilí pracovníci a dobrovolníci a naplánovány další perspektivy spolupráce. Nejbližší příští akci uspořádají němečtí partneři pro české kolegyně a kolegy již koncem října formou odborného semináře ve městě Flöha.

Další den se vydala třicetičlenná delegace dětí a sociálních pracovníků ze všech zařízení Mostecké charity do partnerského města Marienbergu na oslavu desetiletého partnerství s tamní Základní školou Vévody Heinricha. O velmi důmyslný kulturně-sportovní úvod se postarali žáci školy a po písničkách, kdy zazpívaly německé děti česky a české děti německy, a po slavnostních projevech na pěkném nádvoří školy, kde nechyběl ani primátor Marienbergu pan André Heinrich, který mj. řekl, že je na naše dlouholeté a aktivní partnerství hrdý, pokračoval program slavnostním podpisem kmotrovské smlouvy mezi oběma subjekty na další období, návštěvou dětské arény a prohlídkou města s průvodcem. Jubilejní den u našich německých přátel se všem velmi líbil a našeho přátelství si vážíme.

Projekt byl finančně podpořen z Fondu malých projektů v programu přeshraniční spolupráce Česká republika-Svobodný stát Sasko 2014-2020. Přeshraniční spolupráce v oblasti sociálně-pedagogické, ale i kulturní a poznávací, naši činnost obohacuje a je naším příspěvkem k porozumění mezi národy.

Brigita Janovská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …