Příbram: Výročí březohorské důlní katastrofy se blíží

24.05.2022 12:59 | Tisková zpráva

Každé město má svoji historii, ta naše je od nepaměti spjata s hornictvím. Na historii svého města jsou Příbramané hrdi, což se projevuje mimo jiné i pořádáním pravidelných hornických akcí. V letošním roce si mimo jiné připomínáme 130. smutné výročí březohorské důlní katastrofy.

Příbram: Výročí březohorské důlní katastrofy se blíží
Foto: Příbram
Popisek: Příbram

Pokud bychom měli možnost přenést se o 130 let zpět, dělilo by nás pouhých pár dní od největší důlní katastrofy té doby ve světě v oblasti rudného hornictví a největší v historii českého báňského podnikání, která poznamenala stovky rodin z Příbrami, Březových Hor a okolních obcí. V úterý 31. května roku 1892 pravděpodobně shodou nešťastných událostí vzplanul v dole Marie požár. Zplodiny se záhy v podzemí rozšířily i do okolních šachet a celé neštěstí si vyžádalo 319 lidských životů.

Ve výroční den, tedy v úterý 31. května 2022 si události připomeneme pietní akcí, ovšem pozvat veřejnost můžeme také na sobotu 28. května, kdy se koná tzv. Vzpomínkový den v Hornickém muzeu. „V sobotu 28. května přivítáme veřejnost v areálu Ševčinského dolu, kde se v tento den kromě vzpomínkové akce koná také Muzejní noc. V programu jsou v čase od 16 do 22 hodin připraveny hudební produkce, při kterých vystoupí písničkář Petr Vašina a dále sbory Arytmie Praha a Gambale. Dále se návštěvníci mohou těšit na promítání dokumentárních záběrů a samozřejmě si připomeneme události roku 1892. V areálu Ševčinského dolu bude připraveno pietní místo s 319 svíčkami za 319 horníků a záchranářů, kteří zemřeli při zmíněném důlním neštěstí,“ říká ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl.

„Jak jsem již zmínil, vzpomínková akce je propojena s programem Muzejní noci, takže si návštěvníci v tento den budou moci prohlédnout vybrané expozice v nevšedním čase. Pozvánku bych rád rozšířil také o možnost prohlídky Mariánské štoly, které začínají v 16, 17 a 18 hodin. Celý vzpomínkový den tedy nebude pouze o historických událostech. Zmínit bych mimo jiné mohl také odhalení plastiky Ivana Lošáka Hornická svatba, kterou Hornické muzeum získalo do svých sbírek od města Příbram,“ dodává Velfl.

Anketa

Vadí vám, že Babiš místo jednání sněmovny objížděl Moravu s obytňákem?

hlasovalo: 16229 lidí

Události roku 1892 si mohou občané a návštěvníci města připomenout již v tyto dny na informačních panelech, které jsou na místech spojených s popisovanými událostmi. Trasa s prvním informačním panelem začíná u březohorského hřbitova a další zastavení následují u dolu Marie, Ševčinského dolu, u budovy bývalého báňského ředitelství na náměstí T. G. Masaryka. Poslední informační panel je umístěn u příbramského hřbitova. K výpravě do historie je možné využít hru Marie v plamenech, kterou je možné stáhnou v mobilní aplikaci Skryté příběhy.

„Je rozhodně dobré připomínat si hornickou minulost. 130. výročí březohorské důlní katastrofy nabízí jedinečnou příležitost, abychom si ještě více uvědomili, že město Příbram bylo, je a bude hornickým městem. V den výročí, tedy v úterý 31. května se můžeme sejít při pietní akci postupně na několika významných místech,“ uvedl starosta Jan Konvalinka a dodal, že velké díky patří všem, kteří se na akci, pořádané Městským kulturním centrem ve spolupráci s hornickými a hutnickými spolky, podíleli.

Pietní akce 31. května 2022:

  • 16:00 Příbramský hřbitov
  • 17:00 Březohorský hřbitov
  • 17:30 Koncert v kostele sv. Vojtěcha – Vepřekův smíšený sbor
  • 18:00 Nádvoří dolu Marie – Památník vdovám po obětech důlní katastrofy
  • 19:00 Důl Marie – posezení u černého piva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…