Příbramsko za heydrichiády na obrazovce České televize

21.04.2022 12:59 | Tisková zpráva

V letošním roce si připomínáme 80. výročí heydrichiády, která bývá považována za nejtěžší období nacistické okupace v době 2. světové války.

Příbramsko za heydrichiády na obrazovce České televize
Foto: Příbram
Popisek: Příbram

Vyznačovala se terorem, jenž rozpoutal po příchodu do protektorátu Čechy a Morava 27. 9. 1941 zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich a tato hrůzovláda vyvrcholila poté, co byl na Heydricha proveden dne 27. 5. 1942 čs. parašutisty vyslanými z Velké Británie atentát. V době I. a II. stanného práva bylo popraveno okolo 2 000 našich spoluobčanů, 3 000 umučeno v koncentračních táborech a dalších 6 000 jinak perzekvováno. Ony události měly dramatický průběh také na Příbramsku.

Za pomoc, poskytnutou čet. Bohuslavu Grabovskému, členu československé parašutistické skupiny Intransitive, vysazené v době heydrichiády dne 30. 4. 1942 v 1.31 v Brdech u Padrťských rybníků nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem v západní části příbramského regionu, zaplatila životem rodina Viktorova z Věšína a jejich příbuzní. Se skupinou Intransitive zde byla také vysazena paradesantní skupina Tin, jejíž člen rt. Jaroslav Švarc padl hrdinskou smrtí spolu s dalšími parašutisty, kteří se přímo podíleli na atentátu na Heydricha, po boji s hitlerovskou přesilou dne 18. 6. 1942 v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Praze v Resslově ulici.

Parašutista Grabovský ze skupiny Intransitive se nejprve skrýval do 2. 5. 1942 u Viktorů, odkud se přemístil na jednu ze záchytných adres, do Bernartic na Písecku. Ještě předtím mu rodina Viktorova ve Věšíně zajistila nejen přístřeší, ale také mu pomohla schovat část vojenského materiálu, shozeného v kontejnerech. Po proniknutí klatovského gestapa do sítě podporovatelů parašutistů byli dne 25. 6. 1942 manželé Josef a Božena Viktorovi zatčeni i se svými dětmi Marií a Jiřím a spolu s nimi i Viktorova neteř Marie Hübelbauerová (v 4. měsíci těhotenství) s manželem Karlem.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí

Hübelbauerovi tehdy přijeli k Viktorům na návštěvu z Prahy a s ukrýváním parašutisty neměli nic společného. Dne 1. 7. 1942 v 19:30 byli všichni popraveni v lubské střelnici v Spáleném lese u Klatov. Dceři manželů Viktorových Marii bylo 19 a synovi Jiřímu 16 let. Stal se nejmladší obětí z příbramského regionu, popravenou v době heydrichiády. Přímo na popravišti se podařilo Marii Viktorové vysmeknout ze sevření členů popravčího komanda a v zoufalství se pokusila o útěk, avšak marně…

O tom všem vypráví jeden z dílů dokumentárního seriálu ČT s názvem Heydrich – konečné řešení, který bude vysílán v pátek 22. 4. 2022 v 18:30. Průvodcem v tomto díle bude historik a ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl spolu s některými z pamětníků. Budou rovněž připomenuty další výsadky vyslané do protektorátu, které se uskutečnily v tomto období na Křivoklátsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…