Přírodovědné digitárium v Brně bude

28.12.2011 11:08

V Brně vznikne Přírodovědné exploratorium, které bude součástí nedávno opravené a de facto nově vybudované Hvězdárny a planetária Brno.

Přírodovědné digitárium v Brně bude
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR schválilo dotaci bezmála 50 milionů korun na tento projekt, přesně jde o částku 49,9 mil. Kč, což je stoprocentní dotace. Město Brno tak získá další významný projekt. Elektronický systém se začne instalovat od podzimu 2012 a v plném provozu bude nejpozději v lednu 2013. Touto instalací bude v horizontu desetiletí uzavřena přeměna brněnské hvězdárny.

„Poté, co jsme s podporou fondu Evropské unie investovali do modernizace brněnské hvězdárny necelých sto milionů korun, přichází další významná investice, jejíž dopady pro brněnskou laickou i odbornou veřejnost budou nesmírně obohacující. Už zdaleka nejde pouze o astronomii, ale také o spektrum dalších vědních oborů a spojení významných brněnských institucí, které na poli vědy výzkumu mohou úspěšně spolupracovat,“ uvedl primátor města Roman Onderka.

„V repertoáru návštěvnického centra budou pořady věnované pohledu na vesmír v detailech i vcelku, nezapomene se však ani na nejmenší diváky a pro ně určené pohádkové příběhy s odborným nábojem. Nabízet se budou i pořady pro náročné, u nichž každý návštěvník nemusí nutně porozumět všemu až do posledního detailu. Poznání svých hranic vědomostí bude ostatně také důležitý prvek,“ dodal ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Hlavním cílem projektu
Hlavním cílem projektu „Přírodovědné digitárium“ je vytvořit návštěvnické centrum disponující jedinečným audiovizuálním nástrojem pro popularizaci a medializaci přírodních věd, které se stane vyhledávaným cílem zájemců o inteligentní zábavu a poučení v regionu Jihomoravského kraje. Návštěvnické centrum bude sloužit také k jiným speciálním pořadům, kulturním počinům, stejně jako k prezentaci akademických a univerzitních pracovišť. To, co se fakticky pořídí, bude digitální projekční systém a projekční polokulovitá plocha o průměru cca 17 metrů vestavěná do stávající kopule planetária. Jedinečné zařízení umožní "létat" vesmírem, zobrazit povrchy nejrůznějších kosmických těles, ale i jiných vedeckých vizualizací (planeta Země, lidský mozek apod.)

Finance celkem
Výše dotace je 49 958 723,- Kč, 100 % jde z MŠMT

Kdo se na projektu podílí?
Na projektu se podílí Akademie věd České republiky, Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně, Turistické a informační centrum města Brna, Knihovna Jiřího Mahena v Brně a Filharmonie Brno.

Dosavadní návštěvnost hvězdárny
Za prvních 5 týdnů zkušebního provozu zavítalo na hvězdárnu 9100 návštěvníků, kteří si prohlédli expozici Příběh Sluneční soustavy, pořady ve velkém planetáriu Neuvěřitelné Brno, Turecko, Copak děláš Sluníčko? a podívali se na skutečnou hvězdnou oblohu. Také se zde uskutečnilo prestižní setkání se zástupci Evropské kosmické agentury, kteří hledali zajímavé projekty od firem i studentů Jihomoravského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …