Projednávání záměrů druhé výzvy IPRM Liberec

10.09.2011 11:30

Na středeční (7. 9. 2011) představení záměrů podaných do II. Výzvy Integrovaného plánu rozvoje města Liberec s názvem Atraktivní a kvalitní život v Liberci přišlo prezentovat své projekty na tři desítky žadatelů.

Projednávání záměrů druhé výzvy IPRM Liberec
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Většinou se nejednalo o městské projekty, ale o projekty, které do druhé výzvy předkládají jiní způsobilí žadatelé, tak aby se naplnily vize tohoto integrovaného plánu s romantickým názvem. Řídící výbor schválil výzvu v březnu tohoto roku a její administrace a vyhodnocení trvala cca šest měsíců. Proto Michal Vereščák, který zasedání zahajoval, vyjádřil názor, že se nejspíše jedná o výzvu poslední. Poskytovatel dotace totiž v polovině tohoto roku výrazně zpřísnil podmínky pro další období. Podle slov Michala Vereščáka se bude jeho odbor v následujícím období spíše soustředit na přípravu a zpracování jednotlivých akcí, ať už se bude jednat o akce městské nebo partnerské. Z celkové částky alokované pro IPRM zbývá pro druhou výzvu cca 200 mil. Kč.

V současnosti se již připravují akce jako rekonstrukce Svijanské arény, modernizace divadla F. X. Šaldy nebo revitalizace vícefunkčních školních hřišť při ZŠ Švermova a ZŠ Aloisina Výšina. Blíží se již dokončení dalších projektů partnerských organizací, o nichž byla v úvodu řeč. Jedná se o obnovu sportovišť v areálu vysokoškolských kolejí na Harcově. Další partnerské akce jako např. Centrum historie tramvajové dopravy, Multifunkční volnočasové centrum Liberec - Růžodol nebo Čmelák - centrum pro přírodu předpokládají fyzickou realizaci v příštím roce.

Z řady složitých jednání vyplynul požadavek, aby portfolio projektů pro druhou výzvu bylo co nejširší a nejrozmanitější. Záměry jsou rozděleny do tří skupin, z nichž jsou v jedné záměry podané městem Liberec, ve druhé skupině jsou záměry, na které jsme byli upozorněni občany (především se jedná o volnočasové plochy). Do třetí skupiny jsou zařazeny specifické akce, kdy žadatel o dotaci nesplňuje požadavky poskytovatele dotace, na oprávněné žadatele. Metodika dotačního titulu však umožňuje, aby se v takovém případě žadatelem stalo město, přičemž původní žadatel se stane dotačním partnerem a provozovatelem zařízení, na něž se dotace vynakládá.

Na projednávání odpovídali na otázky předkladatelů návrhu i veřejnosti náměstci primátorky Jiří Šolc, Lukáš Martin a Jiří Rutkovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…