Projekt S knížkou do života slaví ve vyškovské knihovně rok

31.03.2019 12:44

U tabletů nebo chytrých telefonů příliš nenamáhají vlastní hlavu, mlčí, rozvíjejí své schopnosti jen jedním směrem. Knihu mají na žebříčku hodnot až někde vzadu. Uplynul rok, co se Knihovna Karla Dvořáčka připojila k mezinárodnímu projektu Bookstart, který v České republice dostal název S knížkou do života.

Projekt S knížkou do života slaví ve vyškovské knihovně rok
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Čtení vede k rozšiřování slovní zásoby, zlepšuje vyjadřovací schopnosti a obecně rozšiřuje obzory. Projekt tak přivítali pedagogové, lékaři, psychologové i samozřejmě část knihovnické veřejnosti.

Přímo ve Vyškově se rodiny s novým projektem setkávají už při prvním společenském obřadu svého potomka: při vítání občánků. Na něm knihovnice předává dárkový balíček v podobě knížky, CD a poukazu na čtenářský průkaz pro dítě zdarma. „Od března 2018 do letošního ledna jsme osobně na Městském úřadě ve Vyškově nebo prostřednictvím zástupce radnice v rámci vítání občánků předali rodičům 101 poukazů na bezplatnou registraci do naší knihovny pro jejich novorozeně. Poukaz dosud uplatnilo 20 z nich. Další čtyři děti přihlásili do projektu z vlastního zájmu rodiče, kteří se o něm dověděli přímo v knihovně nebo z médií,“ informovala knihovnice Zdeňka Adlerová.

Rok s Bookstartem tedy do organizace přivedl 24 budoucích čtenářů a jejich rodiny, kteří si vypůjčili celkem 141 knih a časopisů. Průkaz má platnost tři roky. „V případě, že ho rodina bude aktivně využívat, získá dítě zdarma další registraci. Rodiče mohou průkaz využívat zejména k výpůjčkám knih z dětského oddělení, ale také z oddělení naučné literatury,“ vyjmenovala s tím, že hlavním cílem je podpořit rozvoj verbálních schopností dětí, jejich imaginace a zlepšit vztah ke knize a čtení u nejmladší generace.

V  knihovně se rodinám s nejmenšími dětmi věnují již řadu let. Nejstarší a v současné době nejnavštěvovanější akcí je setkání maminek a miminek pod názvem S kočárkem do knihovny. Jednou měsíčně besedují o předem zvoleném tématu. Oblíbené jsou i literární hrátky nazvané Večerníček. „Malé děti se svými rodiči poslouchají čtenou pohádku, zpívají, cvičí, kreslí, vyrábějí.  Některým rodičům nevyhovuje jeho odpolední čas, proto jsme do programu zařadili i dopolední Raníček,“ doplnila knihovnice Adlerová.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…