Prostějov: Městská policie instalovala informační měřiče rychlosti pro zklidnění dopravy

03.06.2022 18:18 | Tisková zpráva

Měřiče byly instalovány na ulicích Vrahovická a Brněnská.

Prostějov: Městská policie instalovala informační měřiče rychlosti pro zklidnění dopravy
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Jedná se o nový systém pro zklidňování dopravy. Základem je komunikace s řidičem.

"Na obrázku je patrné, že vozidlu se (dle nastavení a lokality) zobrazuje nejprve jeho rychlost na horní části dvoumístného zobrazovače. Vzdálenost prvního zobrazení okamžité rychlosti vozidla přijíždějícího k zařízení dle místních podmínek, je v intervalu od 70 do 150 metrů. Ve vzdálenosti od 40 do 50 metrů se k rychlosti vozidla přidává v jednotce zařízení registrační značka. Pokud vozidlo nezpomaluje dle předem nastaveného scénáře, zobrazí se nejprve nápis ZPOMALTE nebo uživatelsky nastavený text na spodní části ukazatele. Pokud ani toto nepostačuje k zpomalení rychle jedoucího vozidla, přidá se k tomuto rychle jedoucímu vozidlu jeho registrační značka, čímž se docílí jeho zpomalení," uvedl ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík a dodal, že účinnost těchto zařízení je na úrovni 98 procent zpomalených vozidel v prvních týdnech a měsících. Následuje zpomalení vozidel a efektivnost klesá, což je způsobeno nižší vjezdovou rychlostí do měřené oblasti. Efekt zpomalení, na základě zobrazení registrační značky, je založený na chování řidičů, které bylo v rámci studie u těchto zařízení prokázáno. Řidič si není jistý, jestli se v dané lokalitě vyskytuje certifikované měření nebo ne.

"Vzhled ukazatele je koncipován (ve spolupráci s dopravními psychology a specialisty z oblasti dopravního výzkumu) tak, aby vizuální efekt na zklidnění rychlosti řidiče byl co nejvýraznější, a jeho působení bylo v denních i nočních hodinách co nejdelší. Součástí je statistický modul, přenos dat je automatický, a to přes sítě datových operátorů. Údaje se přenáší automaticky na dopravní portál, kde jsou měřená data k dispozici v souladu s GDPR. Výhodou je, že zařízení je pod automatizovaným dohledem, a je možné provádět některé servisní činnosti na dálku. U měřiče je možné také nastavení spodního panelu - je možné dálkově měnit text (například v ranních hodinách u školy bude "POZOR DĚTI" a v odpoledních hodinách "ZPOMALTE"), nebo i jiný text dle potřeby – vytváření vlastních scénářů, dle předem nastavených funkcionalit pro výsledné nastavení chování systému," doplnil ředitel Šebestík.

K systému je možné přikoupit meteostanici s dálkovým přenosem, přikupovat softwarové represivní moduly, například monitoring dopravních přestupků, jako je zákaz vjezdu nákladních vozidel, nepřipoutaný řidič, držení telefonu za volantem, zaplacení povinného ručení nebo propadlého STK, monitoring nákladních vozidel. Dále je možné okamžité měření rychlosti s připojením na Policii ČR – v rámci prevence kriminality tak, aby Policie ČR měla možnost čerpat data, případně vyhledávat například zájmová vozidla, odcizená vozidla a podobně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Město podpořilo pacienty s roztroušenou sklerózou

7:37 Jihlava: Město podpořilo pacienty s roztroušenou sklerózou

Na parkánu v ulici Hradební ode dneška rostou slunečnice. Zástupci vedení města, neziskové organizac…