Prostějov: Odborníci školí pedagogy diabetických dětí, jak jim usnadnit pobyt ve škole

19.02.2020 7:33

První školení letošního roku proběhlo přímo v Základní škole, Skálovo náměstí v Prostějově. Využilo ho 13 pedagogů .

Prostějov: Odborníci školí pedagogy diabetických dětí, jak jim usnadnit pobyt ve škole
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Děti trpící diabetem musí v každodenním životě překonávat překážky, které lze správným přístupem ulehčit. Školní docházka je pro ně složitější, protože se potýkají s nepravidelným režimem a stresovým zatížením, což může ovlivňovat  kompenzaci diabetu. Odborníci z Edukačního centra pro diabetiky Nemocnice Prostějov proto poskytují poradenství pedagogům, kteří ve svých třídách mají diabetické děti.

„Někteří z pedagogů již dříve měli zkušenosti, ale většina se s diabetickými dětmi dosud nesetkala. Je důležité, aby se dia děti cítily ve škole dobře a nemusely být omezovány ve školním režimu. Tyto děti ve svém začínajícím životě s cukrovkou musí překonávat překážky, které jim svým přístupem můžeme ulehčit. Seznámila jsem pedagogy s širokou problematikou diabetu, s možnými akutními komplikacemi diabetu ve spojení s pohybovou aktivitou, která je ve škole rozmanitá, i s problematikou stravování, měření glukometrem a využívání senzoru k monitorování glykemie,“ popisuje sestra Edukačního centra pro diabetiky Nemocnice Prostějov Lenka Prokopová a dodává, že škola bývá pro dia děti složitější, protože se hodně potýkají s nepravidelným režimem a stresovým zatížením, což může výrazně ovlivňovat  kompenzaci diabetu.

„Málokdo si uvědomí, že rozkolísání cukru v krvi ovlivňuje funkce mozku. Děti se nemohou soustředit, což má vliv na výkony ve škole. Jsem ráda, že jsem se mohla trošku odlehčit starosti pedagogům, kteří za dia děti přebírají zodpovědnost a snaží se  jim vycházet vstříc, i když tato péče je nad rámec jejich povinností.“

Diabetické děti se pohybují v kolektivu zdravých spolužáků, proto je nutné o cukrovce poučit i jejich vrstevníky, školáky a předškoláky. Hlavním smyslem osvěty u dětí je pochopit, že diabetes je součástí života, a že to není hra. Dětem s diabetem na Prostějovsku a okolí pomáhá Sdružení diabetických dětí Inzulínek, kde se setkávají nejen dia děti, ale i jejich rodiny a řeší problémy každodenního života s cukrovkou.

"Cukrovka je onemocnění, které se nesmí podceňovat, nebolí, ale dokáže silně poškodit kardiovaskulární systém, což má za následek rozvoj pozdních komplikací, onemocnění týkající se očí, ledvin, nervové soustavy, vznik a rozvoj diabetické nohy,“ míní Lenka Prokopová, sestra Edukačního centra pro diabetiky, které funguje pro děti i dospělé již dvacet let.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…