Prostějov: Prevence u nákupních center

09.12.2019 11:38

S blížícími se svátky se začíná zvyšovat počet lidí navštěvujících nákupní centra. S větší koncentrací osob souvisí bohužel také vyšší aktivita různých zlodějíčků, kteří se rádi obohatí na úkor nakupujících shánějících vánoční dárky.

Prostějov: Prevence u nákupních center
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Vzhledem k nakupování dárků s sebou lidé v tomto období také často nosí větší částky peněz než obvykle a škoda v takových případech je pak vyšší. Proto policisté v tomto období častěji vyráží do nákupních zón, kde nejen působí preventivně, ale také občany aktivně upozorňují na hrozící rizika.

"První taková akce v letošním roce proběhla nedávno před jedním ze supermarketů v Plumlovské ulici. Při akci realizované v součinnosti Policie České republiky a Městské policie Prostějov strážci zákona upozornili nejednoho z nakupujících na nedostatky, jako třeba tašky v nákupních košících, peněženky viditelně uložené v horní části tašek, nebo i přímo v rukou. Kromě rad policisté rozdali také množství preventivních letáků s radami k dané problematice, nákupních tašek s reflexními pruhy a další preventivní a propagační materiál. Podobné akce v nákupních zónách jsou naplánovány i po zbytek předvánočního období," uvedl policejní komisař František Kořínek.

Pro ty, kteří policisty doposud osloveni nebyli, zde přinášíme několik základních rad, jak si zlodějem nenechat pokazit advent:

  • Svoji tašku, kabelku, či jiné zavazadlo mějte stále pod dozorem.
  • Nenechávejte své osobní věci, kabelku, tašku zavěšené na nákupním košíku – zloděj dříve či později využije okamžiku vaší nepozornosti a zavazadlo vám odcizí.
  • Nenoste u sebe velkou finanční hotovost, výhodnější je platební karta, kterou lze v případě odcizení obratem zablokovat.
  • PIN kód nemějte uvedený v blízkosti platební karty.
  • Peněženku a doklady noste pokud možno odděleně.
  • Boční kapsy batohů, tašek či oděvů nejsou vhodné pro uložení peněz.
  • Mobilní telefon ukládejte na bezpečné místo uvnitř kabelky nebo do vnitřních kapes oděvu.
  • Při vybírání peněz z bankomatu si všímejte svého okolí, dodržujte bezpečnostní pravidla.
  • Při vykládání nákupu z vozíku buďte velmi opatrní. Pokud kabelku odložíte na některé ze sedadel, všechny ostatní dveře vozidla ihned uzamkněte.
  • Nenechávejte volně odložené věci ve svém vozidle. Mějte na paměti, že „automobil není trezor!“
  • Při jakémkoliv podezření na protiprávní jednání ze strany potencionálních pachatelů ihned kontaktujte bezplatnou linku tísňového volání 158.

Také strážníci Městské policie Prostějov se v prosinci zaměřují na prevenci proti krádežím.

Strážníci každoročně v tomto období vyráží do místních supermarketů a na přilehlá parkoviště nebo na vánoční trhy, aby co nejvíce znesnadnili práci případným zlodějům. I přes to, že jsou návštěvníci trhů a nakupující v supermarketech pod dohledem strážců zákona i tak je třeba, aby dodržovali základní pravidla bezpečného chování. První, výše popisovaná preventivní akce s výstižným názvem „Kde máte peněženku“, byla zrealizována v součinnosti s Policií ČR dne 4. prosince. Následující den se mohli nakupující se strážníky setkat u obchodního domu na Okružní ulici. I zde hlídka rozdávala nejen rady ale i drobné dárky za vzorné chování při nakupování. V této činnosti budou strážníci pokračovat až do Štědrého dne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…