Prostějov: Z ulice Rostislavova nechalo město odtáhnout a zlikvidovat autovrak

07.01.2021 19:03

Vedení města se zaměřilo na problematiku dlouhodobě odstavených nepojízdných vozidel, která blokují parkovací místa a ulice Prostějova.

Prostějov: Z ulice Rostislavova nechalo město odtáhnout a zlikvidovat autovrak
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

Pracovníci radnice a Městská policie Prostějov se v poslední době zabývají otázkou nepojízdných vozidel. Pomocníkem v této situaci je novela zákona, kdy obce získaly větší pravomoc, jak se autovraků z obecních lokalit zbavit.

„V roce 2020 bylo rozhodnuto o likvidaci jednoho vozidla, které stálo v ulici Rostislavova - bylo zlikvidováno nyní v lednu. Odstranění autovraku z pozemní komunikace zajistilo město prostřednictvím firmy specializované na ekologickou likvidaci vraků,“ uvedl 1. náměstek primátora Jiří Pospíšil s tím, že ve městě je stále plno vozidel, o kterých si občané myslí, že jde o vrak. Skutečnost je jiná.

„Je nutné rozlišovat vozidla, která opravdu vykazují známky vraku a vozidla, která mají pouze propadlou STK. Vlastníkem komunikace (město) byla na Odbor dopravy Magistrátu města Prostějova předána k zahájení správního řízení v roce 2020 celkem čtyři vozidla. Ve stejném roce bylo pět vozidel – vraků na základě výzvy odstraněno samotnými majiteli,“ okomentoval složitou problematiku 1. náměstek primátora Jiří Pospíšil s tím, že odstranění vozidel – autovraků je možné až po rozhodnutí silničního správního úřadu po uplynutí zákonných lhůt.

Kdy může dojít k odstranění nepojízdného vozidla, kdy se jedná o vrak?  Jaká je legislativa a termíny?

„Lidé si často myslí, že odstranit takové vozidlo z komunikací a parkovišť města je možné poměrně rychle. Novelizovaný zákon o pozemních komunikacích dává však jasné termíny. Umožňuje, mimo jiné, vlastníkům pozemních komunikací vyzvat provozovatele vozidla, které je technicky nezpůsobilé k provozu po dobu delší jak 6 měsíců (propadlá STK) ke zprovoznění vozidla, případně jeho odstranění mimo pozemní komunikaci. Po marném uplynutí výzvy (2 měsíce) bude vlastník pozemní komunikace (město) oprávněn vozidlo z pozemní komunikace odstranit a odstavit na vhodné místo a oznámit tuto skutečnost provozovateli s uvedením možnosti vyzvednutí. Pokud ani v tomto případě provozovatel na oznámení nereaguje ve lhůtě 3 měsíců, rozhodne na návrh vlastníka pozemní komunikace silniční správní úřad o povolení prodeje dotčeného vozidla ve veřejné dražbě,“ upřesnil 1. náměstek Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.