Radní města Plzně a Plzeňského kraje se sešli u jednoho stolu

16.04.2019 15:15

Rada města Plzně a Rada Plzeňského kraje se sešly poprvé od loňských podzimních voleb ke společnému neformálnímu jednání. Uskutečnilo se v pondělí 15. dubna v salonku Plzeňského Prazdroje.

Radní města Plzně a Plzeňského kraje se sešli u jednoho stolu
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Jedním z témat byla dostavba západního okruhu, na němž se město i kraj podílejí, radní dále hovořili například o větší spolupráci při přípravě Slavností svobody v příštím roce, ale i o dalších společných projektech v oblasti kultury, sportu či školství.

Primátor Martin Baxa a hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard se shodli na tom, že nejdůležitější investiční akcí je dostavba Městského (západního) okruhu. „Koordinace kraje a města v této oblasti bez problémů funguje a cíl je jasný: do září 2022 tuto stavbu dokončit,“ uvedl hejtman. Dokončení druhé etapy okruhu spojí největší městská sídliště na severu města s průmyslovou zónou města Borská pole a svede tranzitní dopravu mimo centrum Plzně.

Primátor Plzně Martin Baxa doplnil, že se radní dále dohodli na zřízení etopedické třídy, tedy třídy pro žáky s poruchou chování. „Kraj má záměr zřídit speciální třídu pro děti s problémovým chováním, chtěli bychom ji otevřít od školního roku 2020/2021,“ řekl hejtman.  Zastřešujícím subjektem etopedické třídy nemůže být běžná základní škola, jejímž zřizovatelem je město, ale speciální škola, již zřizuje Plzeňský kraj.

Primátor i hejtman dále uvedli, že město i kraj mají řadu projektů, na nichž participují a spolupráci chtějí rozvíjet. Zmínili mimo jiné Sportmanii, tedy již tradiční letní sportovní akci pro celé rodiny, společnou podporu Plzeňské filharmonii, která patří k vynikajícím hudebním tělesům, a další projekty.

„Městští a krajští radní se budou při řešení společných záležitosti setkávat primárně rezortně. Společné schůzky všech radních, jako byla tato, bychom chtěli zorganizovat dvakrát do roka,“ dodal primátor Martin Baxa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…