Rekonstrukce Mlýnského rybníka v Říčanech začíná! Do konce října se opraví hráz a nádrž se odbahní

23.03.2015 19:15

V polovině března začala oprava Mlýnském rybníka v Říčanech. Příštích 7 měsíců proběhne rekonstrukce hráze, výpusti a odbahnění nádrže. Jednu z největších investičních akcí, kterou město vysoutěžilo za částku přes 36 milionů korun, zafinancuje téměř z poloviny dotace z Ministerstva životního prostředí. Rybník, který vyvolal pozornost v době povodní 2013, se tak stane bezpečnější a pomůže s retencí vody při povodních.

Rekonstrukce Mlýnského rybníka v Říčanech začíná! Do konce října se opraví hráz a nádrž se odbahní
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Samotné stavbě nejdříve předcházely přípravné práce, které zahrnovaly například kácení stromů v lesnaté části hráze rybníka. Pokácení celkem šesti exempláře jírovců a muchovníků bylo nezbytné vzhledem k nutnosti vybudování nové spodní výpusti a položení potrubí spojujícího spodní výpusť s potokem.

„V průběhu února jsme také nechali odstranit porost rákosin a keřů, který se velmi rychle rozrostl na obnaženém dně rybníku,“ popisuje starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ a dodává: „Na začátku roku také přišly nabídky firem, které usilovali o veřejnou zakázku na rekonstrukci a odbahnění. Nakonec zakázku získala společnost HYDRO & KOV s.r.o.“

Projekt "Mlýnský rybník - rekonstrukce hráze, objektů a odbahnění nádrže" město připravilo hned v roce 2013, krátce po ničivých červnových povodních. V loňském roce se Říčanům podařilo získat prostředky z programu Ministerstva životního prostředí určeného na škody po povodních 2013 - Likvidace škod po živelných pohromách. Letos v březnu se stavba začala rozjíždět na plné obrátky.

Během jarních a letních měsíců se rybník dočká celkové opravy hráze, nového výpustného zařízení a bezpečnostního přelivu. Revitalizace "Mlejňáku" zahrnuje také odbahnění nánosů sedimentu, úpravu dna a oživení okolní zeleně kolem rybníku. Práce potrvají do konce letošního října.

Město žádá o shovívavost a trpělivost během stavby

„Půjde o poměrně velké množství sedimentu, přibližně 10 krát víc než na Marvánku. To samozřejmě znamená stovky nákladních aut, těžkou techniku a stavební ruch. Věřím, že obyvatelé, kteří žijí v okolí Mlýnského rybníka, projeví shovívavost a trpělivost. Koneckonců naším zájmem je projektem vylepšit okolí jejich domů,“ vysvětluje starosta.

První úpravy se dotknou hráze, kdy se odstraní prokořeněné vrstvy návodního svahu a koruny hráze. Svah se následně dosype, vyrovná a opevní kamenným pohozem. "Poté zbouráme stávající šachtu uzávěrů spodní výpusti a vybudujeme novou včetně odpadního potrubí a vývaru. Akce bude pokračovat výstavbou schodů do nádrže, loviště, kádiště a montáží lávky," vyjmenovává postup vodohospodář Jiří Sedláček s tím, že zároveň se odstraní stávající stavidlové uzávěry a pravé boční stěny přelivu a nahradí se novým nehrazeným přelivem.

V průběhu revitalizace bude cesta vedoucí podél rybníku uzavřena. Zhotovitelem je firma HYDRO & KOV s.r.o., které zvítězila ve veřejné soutěži s nabídkovou cenou necelých 36,3 milionu korun včetně DPH. Náklady se tak oproti původním odhadům, kdy město počítalo s částkou kolem 50 milionů korun, výrazně snížily. Akce je spolufinancována z vládní rozpočtové rezervy v rámci MŽP, kdy předpokládaná dotace tvoří 45 % ze způsobilých nákladů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

22:09 Ostrava: Švýcarští pořadatelé hokejového mistrovství světa v roce 2026 si přijeli pro užitečné tipy

Hokejové mistrovství světa se roku 2026 bude konat ve švýcarských městech Curych a Fribourg. Právě z…