Říčanští rozhodnou o pěti milionech

04.01.2017 14:30

Překvapte Říčany - první ročník participativního rozpočtování je v plném proudu. Zastupitelstvo města schválilo v létě roku 2016 uvolnění částky pět milionů korun z investičního rozpočtu města pro první ročník participativního rozpočtování. Poprvé v historii města, bude radnice realizovat investiční záměry, které navrhnou a v hlasování podpoří sami obyvatelé Říčan.

Říčanští rozhodnou o pěti milionech
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

„Celková schválená částka pět milionů korun, představuje necelá dvě procenta z celkového ročního rozpočtu města a pět procent z rozpočtu investic. Domnívám se, že je to přiměřená a smysluplná částka, o které mohou občané sami rozhodnout, kam bude investována“ uvedl starosta města Vladimír Kořen (Klidné město).

V kampani byla oslovena široká veřejnost, ale i zájmová sdružení a osadní výbory. Nápady na veřejně prospěšné projekty byly přijímány v měsíci listopadu a podmínkou bylo veřejné projednání. Přicházet se svým návrhem mohl každý s trvalým bydlištěm v Říčanech, starší 15ti let. Celkem se čtyř setkání  účastnilo více než 50 občanů, navrhovatelů, podporovatelů nebo zájemců. „Ve srovnání s Prahou 10, kde mají první ročník zdárně za sebou a poučeni se pustili do ročníku druhého, je to několikanásobně více k poměru počtu obyvatel. Svědčí to o tom, že občané Říčan jsou aktivní a mají chuť zapojit se do veřejného dění“ říká Martin Nekola (D21), který má pébéčko v Říčanech na starosti po stránce metodické.

Obyvatelé v návrzích velmi často preferují opravy chodníků či cest. Mezi „zážitkové“ návrhy patří hřiště, labyrint, cyklověž, kynologický prostor a rozmístění grilovacích míst ve městě. Ve hře jsou i projekty, které by se daly označit za kulturně-výchovné jako „Kameny zmizelých“ nebo galerie v podchodu u nádraží.

Celkem bylo navrženo 29 námětů, o kterých navrhovatelé diskutovali mezi sebou i se zástupci radnice. Navržené projekty musí být umístěny na pozemcích města a veřejných prostranstvích a musí sloužit široké veřejnosti. Další podmínkou jsou finanční limity pro malé investice do pěti set tisíc korun a velké nesmí překročit dva milionů, včetně souvisejících nákladů. Splnění těchto kritérií, budou v následujících měsících, posuzovat jednotlivé odbory MěÚ u 22 námětů. Od některých záměrů bylo odstoupeno. Důvody byly různé, ukázalo se třeba, že se nápad již realizuje, jeden záměr nebyl veřejně prezentován a další si navrhovatelé odložili na příští ročník.

 „Vyhovující projekty, které postoupí do hlasování, by měli navrhovatelé podpořit kampaní a získat tak hlasy právě pro svůj projekt“ doporučuje radní David Michalička (Klidné město).

Hlasování bude probíhat v polovině května příštího roku přes aplikaci Řídím Ríčany, kam se stále můžou občané s trvalým bydlištěm registrovat. V současné chvíli je v této aplikaci registrováno 1640 obyvatel a počet stále roste i díky jednodušší online registraci. Pokud porovnáme číslo s volební účastí v našem městě, která je cca pět tisíc obyvatel, není to vůbec nízký počet. Nejúspěšnější projekty budou městem realizovány v roce 2017/2018.

Občané Říčan dosud mohli „řídit Říčany“ prostřednictvím platformy D21 www.ridimricany.cz a rozhodovali o projektech, které navrhla radnice. Participativní rozpočtování takzvané „pébéčko“ (Participatory Budgeting) je proces kde občané navrhují, obhajují a hlasují o svých vlastních projektech. Jako první v Říčanech si pébéčko úspěšně vyzkoušeli žáci 4. - 9. tříd základních škol, kteří rozhodovali o částce 20 tisíc korun pro školu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

13:05 Plzeň upraví městský dům v Thámově ulici, vznikne tam šest bytů

Plzeň upraví svůj bytový městský dům na adrese Thámova 32, na projekt si zažádá o podporu z evropské…