Rokycany: Konečně začne obnova historické aleje v Litohlavské ulici

04.03.2021 16:59

Jedna z nejvýznamnějších historických alejí v Rokycanech se dočká obnovy.

Rokycany: Konečně začne obnova historické aleje v Litohlavské ulici
Foto: wikimedia.org
Popisek: Rokycany

Lipová alej v Litohlavské ulici bývala jednou z nejvýznamnějších historických alejí v Rokycanech. Jedná se však o lípy se sekundárními korunami a s infekcemi kmenů v důsledku závažného poškození chybně prováděnými řezy před rokem 1992.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Kromě toho do jejich kořenového prostoru zasahuje několik vedení inženýrských sítí, které vznikly také v minulosti. Jsou převážně ve vlastnictví jiných subjektů než města Rokycan, například plyn, elektřina, telefon. V roce 2014 zde provozovatel plynovodu provedl jeho rekonstrukci a přitom odstranil značnou část této aleje, pokácel totiž všechny stromy v ochranném pásmu plynovodu. Lípy, které zůstaly, mají poškozené kořeny, i když se výkopy dělaly ručně.

Problém spočívá v tom, že výsadba nových stromů v blízkosti plynovodu, ani jiných inženýrských sítí, již není možná. Řešením je tak změna prostorového uspořádání ulice, která bude zahrnovat nejen novou alej, ale také nový chodník a úpravu komunikace tak, aby vznikl nový prostor pro obnovu stromořadí v úseku mezi křižovatkou s ulicí U Plynárny a Klostermannovou ulicí.

Proto město Rokycany zahájilo již před několika lety přípravu celkové rekonstrukce Litohlavské ulice. Jejím prvořadým cílem je obnova historické lipové aleje a dále zvýšení bezpečnosti chodců, cyklistů i silniční dopravy.

Součástí stavby s názvem: „Rekonstrukce zeleně v Litohlavské ulici v Rokycanech včetně rekonstrukce komunikace nezbytné pro obnovu lipové aleje“ bude rekonstrukce vozovky, nová parkovací stání, chodníky a vjezdy, rekonstrukce vodovodu a přípojek, úprava kanalizace, rekonstrukce veřejného osvětlení a sadové úpravy – zejména výsadba nové aleje, konkrétně 46 lip.  Stavba zahrnuje také revitalizaci okolí mohyly Madlonova pluku z 19. století. V předprostoru pomníku se objeví červenolistý dub letní.  Podél chodníku a v blízkosti nového budoucího posezení s lavičkami se plánuje výsadba nízkých půdopokryvných keřů a růží. U mohyly bude živý plot z ptačího zobu obecného. Prostranství nově doplní lavičky, stojany na kola a odpadkové koše.

Veřejné projednání záměru se uskutečnilo při projektování akce, do následné úpravy projektu se pak následně promítly i některé připomínky obyvatel ulice. Další veřejné projednání bylo v plánu v loňském roce, kdy se začalo schylovat ke stavbě, znemožnila jej ale pandemická situace. Projekt projednaly také komise města a rovněž zastupitelé jej jednomyslně podpořili. Nyní zastupitelstvo města schválilo finanční prostředky na realizaci této akce v letošním roce.

I když město teprve vypíše výběrové řízení na zhotovitele stavby, je třeba začít co nejdříve s kácením zbylých dřevin tak, aby se uskutečnilo v době vegetačního klidu, a především aby nenarušilo hnízdění ptáků. Proto jsou práce naplánované v období od 8. do 15. března.

Konkrétně se bude kácet 23 lip velkolistých, tři jasany ztepilé u mohyly Madlonova pluku, jeden smrk pichlavý za křižovatkou s Klostermannovou ulicí a 18 smrků ztepilých nevhodně vysazených na levém břehu řeky Klabavy.  Kromě uvedených smrků zůstanou na svém místě veškeré stromy v úseku od křižovatky s Klostermannovou ulicí k Litohlavskému mostu. Jedná se zejména o tři mohutné duby, stromořadí vzrostlých lip i řada mladých lip, vzrostlé habry i břehový porost. Také dvě břízy před Inzulou se vyhnou kácení. Součástí stavby je výsadba 47 nových stromů.

Bližší informace o kácení stromů v Litohlavské ulici vám v případě vašeho zájmu poskytnou  pracovnice odboru rozvoje, správy a údržby zeleně na telefonních číslech 371 706 119, 371 706 120 nebo 605 227 176.

S dotazy například ohledně upřesnění termínu kácení v konkrétním úseku Litohlavské ulice se můžete obrátit též na realizační firmu Marie Klailová, Ejpovice, K Jalovčí 193, IČO 87461528, telefonní číslo 739 560 513.

Stavební práce na samotné stavbě by měly začít do konce prvního pololetí letošního roku, trvat budou asi sedm měsíců.

Podrobné informace o projektu najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…