Roudnice nad Labem: Městské služby černé skládky odvážet nebudou

02.11.2020 16:59

Roudnice nad Labem občanům nabízí mnoho způsobů, jak zodpovědně nakládat se svým odpadem. I přes opakovaná upozornění a postihy však Roudnické městské služby musejí z ulic stále pravidelně uklízet černé skládky. Město proto volí radikální řešení - v termínu 9. - 28. listopadu nebude odvážen.

Roudnice nad Labem: Městské služby černé skládky odvážet nebudou
Foto: archív autora
Popisek: Roudnice nad Labem

Město Roudnice nad Labem se dlouhodobě potýká nejen s černými skládkami na odlehlých místech, ale především materiálem odloženým u kontejnerů na směsný i tříděný odpad. Tento problém je patrný zejména v sídlištní zástavbě, kde se dá často narazit nejen na běžný odpad, ale i domácí přístroje, rozměrné kusy nábytku i celé obývací stěny. Přitom, stejně tak jako v případě suti, či vybraného nebezpečného odpadu, je jediným správným místem pro uložení sběrný dvůr Hostěraz. (Nebezpečné odpady ze stavební činnosti - lepenka (térový papír), azbest, sádrokarton a skelná vata nejsou na sběrném dvoře odebírány. Tyto druhy odpadů je možné za úplatu předat např. na nejbližší skládku Ladeo Lukavec s.r.o. a SONO PLUS s.r.o. Želechovice 48, Čížkovice. Stejně tak s použitými pneumatikami musíte na místa, která je jsou v Roudnici nad Labem povinna bezplatně odebírat. Jejich seznam a více informací nalzenete ZDE.)

"Městské služby u nás řeší problém, který je pro řadu jiných měst zcela nepochopitelný. Je nemyslitelné, aby i nadále třikrát do týdne muselo nákladní vozidlo odklízet odpad, který každý slušný občan běžně odváží na sběrný dvůr. Hostěraz za letošní rok eviduje již 7000 návštěv s uložením 1500 tun odpadu. Svému účelu tedy slouží dobře a nevidím důvod, proč by ho neměl používat každý. Opakovaná upozornění však bohužel nepomohla. Příkladem může být sídliště Jih, kde opět vznikla obrovská černá skládka. Proto jsme se v rámci tzv. "Akce Roudnice" rozhodli zvolit radikálnější řešení, než doposud. Roudnické městské služby nebudou tento odpad celé tři týdny z ulic odvážet. Pořád doufám, že opravdu všichni pochopí, jak by se měli chovat. Pokud městská policie přistihne občana, jak zakládá černou skládku, pak je samozřejmě pokutován, ale to se ve všech případech dařit nemůže. Rád bych proto apeloval na tu většinu slušných občanů, snažící udržovat čistotu svého okolí, aby nám pomohla. Pokud takové chování uvidíte, tak viníky přímo upozorňujte nebo se alespoň ihned telefonicky obracejte na linku městské policie," řekl místostarosta Jiří Řezníček.

Opatření má motivovat veřejnost, aby si více všímala svého okolí a uvědomila si, jakou zátěž vytváří nezodpovědná část obyvatel, se kterými sdílí společný životní prostor. Za běžného stavu totiž RMS z veřejných prostranství za rok odvezou desítky tun materiálu a urazí s ním tisíce zcela zbytečných kilometrů. Údržba města se tak na úkor nás všech prodražuje o stovky tisíc korun.

"V současné době jezdíme již třikrát týdně a objem odpadu v ulicích stále roste. Někteří poukazují na možnost umisťování velkoobjemových kontejnerů, ale to při současné legislativě již není možné, a to nejen u nás. Nemůžeme spolehlivě kontrolovat vše, co do nich lidé vyhodí a takto shromážděný a potenciálně nebezpečný odpad by nám žádná skládka nepřijala,“ vysvětlil ředitel RMS Martin Chudoba.

Každý roudnický občan může odpad svépomocí odvézt na sběrný dvůr nebo si přepravu jednoduše objednat. Městské služby za tímto účelem nabízejí malé nákladní vozy Multicar. Při přesunu běžného materiálu s nakládkou nepřesahující čtvrthodinu by vás taková služba v průměru neměla stát více než 500 Kč. Pro objednání s dostatečným předstihem volejte na číslo 416 837 835. Více informací o službách sběrného dvora Hostěraz a odpadovém hospodářství města naleznete v naší webové sekci odboru životního prostředí "Vše o odpadech".

Téma černých skládek v rounických ulicích sledujte i v aktuální reportáži infokanálu MIS ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…