Roudnice nad Labem vzpomene stého výročí Svatopluka Beneše

18.02.2018 15:54

Ve čtvrtek 22. února si připomeneme sté výročí narození čestného občana a především významného českého divadelního, filmového a televizního herce Svatopluka Beneše. Přijďte na společné setkání u jeho rodného domu na roudnickém vlakovém nádraží. Programem, začínajícím v 15:00 hod., vás provede známý moderátor Aleš Cibulka.

Roudnice nad Labem vzpomene stého výročí Svatopluka Beneše
Foto: archív autora
Popisek: Roudnice nad Labem

Vzpomínkou na roudnického rodáka, čestného občana města, herce Svatopluka Beneše u jeho rodného domu vedle vlakového nádraží nás provede známý rozhlasový i televizní moderátor a publicista Aleš Cibulka. Přivítáme hosty a poslechneme si recitaci žáků ZŠ Jungmannova a zpěv dětského sboru Cvrčci.

Svatopluk Beneš (24. února 1918 Roudnice nad Labem – 27. dubna 2007 Praha) byl významný český divadelní, filmový a televizní herec 

Není snad dospělé osoby, která by tohoto představitele velkého množství dramatických i komických rolí neznala. Tento velký flmový milovník a elegán se narodil 24. února 1918 v rodině traťmistra Petra Beneše na nádraží v Roudnici n.L. Krátce po svém narození byl pokřtěn roudnickým kaplanem Emanuelem Kohoutem na jméno Svatopluk Alexej. V rodném městě prožil hezké dětství i první lásku, rodiče na něj a jeho další tři sourozence (dvě sestry a jeden bratr) velice dbali. Své první herecké zkušenosti získal v roudnické ochotnické divadelní společnosti Mladá Scéna, která se inspirovala humorem populárního Voskovce a Wericha. Maminka Růžena Benešová (roz. Vocásková) si přála, aby se malý Áťa stal učitelem. Benešovo rozhodnutí odejít v 15 letech z roudnického gymnázia na Státní konzervatoř do Prahy se doma nesetkalo s pražádným nadšením. Maminka zpočátku mladého studenta kryla. Když se to nakonec otec dozvěděl, odmítl platit nájemné v Praze. Mladý Beneš proto musel každý den v pět hodin ráno vstávat na vlak a do Roudnice se vracel posledním vlakem krátce po půlnoci (jako dítě zaměstnance drah měl dráhu zadarmo). Kromě studií na konzervatoři si v Praze přivydělával na živobytí statováním v divadle. Populární je jeho postava nadporučíka Lukáše z filmové dilogie Dobrý voják Švejk a Poslušně hlásím (1956, 1957). Větší i menší role si zahrál v desítkách televizních inscenací až do devadesátých let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…