Rožnov pod Radhoštěm: Městskou knihovnu čeká přístavba i rekonstrukce, město hledá vhodný způsob dofinancování

11.04.2021 18:01

Plánovaná přístavba městské knihovny bude částečně financována dotací na pasivní energetický standard, v plánu je však od samého začátku také zrekonstruovat stávající budovu.

Rožnov pod Radhoštěm: Městskou knihovnu čeká přístavba i rekonstrukce, město hledá vhodný způsob dofinancování
Foto: roznov.cz
Popisek: Náměstí v Rožnově pod Radhoštěm

Poslední velká rekonstrukce budovy proběhla v roce 1993, od té doby knihovna čeká na bezbariérové úpravy a během přípravy projektové dokumentace se ukázala nutnost důkladnějších oprav. Rekonstrukce je odhadována na cca 10 milionů Kč a právě na tuto investiční akci chce město žádat o finanční spoluúčast na Ministerstvu pro místní rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu na rok 2022.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

Ministerstvo pro místní rozvoj aktuálně připravuje podmínky tzv. IROPu a výzvy budou vyhlašovány na konci roku 2021/začátku roku 2022, město nyní s ministerstvem intenzivně konzultuje podmínky připravovaných programů pro projekt rekonstrukce stávající budovy knihovny. V rámci této výzvy bude velmi pravděpodobně možné hradit technické zhodnocení knihoven, podobně se v předešlých letech hradily například opravy základních škol, učeben nebo dobudování bezbariérovosti. Přístavba knihovny bude propojená se stávající budovou a aktuálně se ukazují problémy v napojení na staré rozvody stávající budovy: např. není možné na sebe napojit elektrické rozvody. Plánovaná rekonstrukce je vyčíslena na 8-10 milionů Kč, podle rozsahu oprav. V rámci financování skrze dotaci jsou zvažovány dvě možnosti, přihlášení do celostátního programu s individuálním projektem nebo přihlášení přes Místní akční skupinu Rožnovsko.

„Přístavbu knihovny a samotnou rekonstrukci stávající budovy chceme soutěžit jako jednu veřejnou zakázku. Aktuálně hledáme možnost, jak ušetřit peníze z rozpočtu města a využít dotačních titulů, které by nám s financováním mohly pomoci. Financování rozvoje knihoven pro jejich primární účel je v České republice dlouhodobě neřešený problém, mnoho knihoven nemá potřebnou plochu pro svou činnost, ta naše je nyní například na 44% doporučené plochy. Právě dostatečné prostory knihovny pak umožní rozšíření služeb knihovny, která je dnes tři pracovní dny v týdnu dopoledne veřejnosti uzavřená, aby v ní mohly probíhat programy pro školy. Maximální otevírací doba je přitom zásadní pro to, aby knihovna mohla plnit i své funkce komunitní, které jsou stejně důležité jako ty knihovnické.  I z tohoto důvodu budeme připravovat žádost o dotaci v rámci výzvy, která bude vyhlášená Integrovaným regionálním operačním programem. Pravděpodobně se budeme směřovat na možnost žádosti v rámci individuálního projektu, protože jsme přesvědčeni o oprávněnosti a připravenosti našeho projektu,“ vysvětlila místostarostka Kristýna Kosová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…