Škoda představila první novou tramvaj pro Plzeň

21.04.2021 11:07

Škoda Transportation představila v polovině dubna ve svém areálu zástupcům města Plzně a Plzeňských městských dopravních podniků novou generaci velkokapacitní tramvaje Škoda ForCity Smart pro Plzeň. Zástupci města a dopravních podniků si prohlédli interiér i exteriér a svezli se na zkušební trati. První tramvaj by měla začít jezdit po Plzni ještě letos.

Škoda představila první novou tramvaj pro Plzeň
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Nové tramvaje čekají v příštích měsících náročné testy, které zahrnují mimo jiné i zkušební jízdy na tratích městské hromadné dopravy v Plzni, nejprve bez a poté i s cestujícími. Velkokapacitní tříčlánkové obousměrné tramvaje budou stoprocentně nízkopodlažní. Měří 29 metrů a pojmou až 185 cestujících, z toho 64 sedících. Maximální rychlost je 70 kilometrů v hodině. Dalšími přednostmi vozidel budou plně otočné podvozky a nízké nápravové tlaky, které jsou šetrné ke kolejovému svršku. Tramvaje mimo jiné nabízejí technické řešení vhodné jak pro ostré oblouky, tak i pro náročné stoupání tratí v Plzni. Vozidla budou také vybavena nejmodernějšími informačními systémy, kamerami a dalšími inovacemi. Nový bude rovněž interiér vozidel, který odpovídá dnešním trendům, které kladou důraz na funkčnost a jednoduchost. Tramvaje budou také plně klimatizované, což výrazně přispěje ke komfortu cestujících.

Velkokapacitní tříčlánkové obousměrné tramvaje budou stoprocentně nízkopodlažní. Měří 29 metrů a pojmou až 185 cestujících, z toho 64 sedících. Maximální rychlost je 70 kilometrů v hodině. Dalšími přednostmi vozidel budou plně otočné podvozky a nízké nápravové tlaky, které jsou šetrné ke kolejovému svršku. Tramvaje mimo jiné nabízejí technické řešení vhodné jak pro ostré oblouky, tak i pro náročné stoupání tratí v Plzni. Vozidla budou také vybavena nejmodernějšími informačními systémy, kamerami a dalšími inovacemi. Nový bude rovněž interiér vozidel, který odpovídá dnešním trendům, které kladou důraz na funkčnost a jednoduchost. Tramvaje budou také plně klimatizované, což výrazně přispěje ke komfortu cestujících.

Rychlý nástup a výstup cestujících umožní pět dvoukřídlých dveří na obou stranách vozidla. Tramvaje budou odpovídat nejnovějším evropským normám, na pevnost skříní vozidel nebo odolnost skříně vozidla proti nárazu. Skelet čela vozidla je navržen tak, aby více chránil řidiče a cestující v případě kolizí a současně byl ohleduplný i k dalším účastníkům dopravy. Nové uspořádání stanoviště řidiče rovněž poskytuje lepší výhled pro řidiče a pohodlnější ergonomii řízení.

Tramvaje z řady Škoda ForCity Smart jezdí například ve finských Helsinkách, cestujícím také začnou sloužit v německých městech Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…