Slavkov: Propadlina na přístupové cestě k zámku odkryla zbytky starého Slavkova

20.07.2020 15:03

Když si pracovníci zámku při pravidelné obhlídce zámku na začátku června všimli tří vytažených dlažebních kostek na přístupové cestě k zámku, byli šokovaní.

Slavkov: Propadlina na přístupové cestě k zámku odkryla zbytky starého Slavkova
Foto: slavkov.cz
Popisek: Palackého náměstí v Slavkově u Brna

Po pečlivější kontrole zjistili, že se pod uvolněnou dlažbou skrývá propad. Museli proto okamžitě uzavřít cestu a vytvořit provizorní vchod do zámku. Na místo pak byli povoláni archeologové, kteří zjišťovali, co přesně se s rampou, která byla dlouho považovaná za násyp ze sutě bývalého renesančního zámku, děje. Po prvním ohledání zjistili, že kaverna vznikla splachem půdy do neznámých podzemních prostor.

„Tato zděná konstrukce pravděpodobně představuje klenbu sklepa, šachty, většího kanálu nebo chodby. Naštěstí ale není narušena statika celé cesty a bude stačit zajistit pouze tento propad,“ uvedl vedoucí odboru správy majetku, investic a rozvoje Petr Lokaj.

Splachem zeminy do otvoru došlo k vytvoření kaverny o rozměrech přibližně 1,5 x 1,5 m. s hloubkou asi tři metry. Propad pokračuje minimálně další metr do hloubky, dna zatím archeologové nemohli dosáhnout. „Zemina je dále splachována severovýchodním směrem. Propad narušil archeologické souvrství novověkého stáří a odkryl na východní straně zbytek novověké cihelné konstrukce. Na jižní straně je kaverna ohraničena kamennou zdí z lomového kamene s nepravidelným lícem, která nejspíš souvisí se starší městskou zástavbou,“ uvádí archeologové ve v první zprávě.

Místo nyní musí odborníci detailně prozkoumat a zjistit, zda je tento propad ojedinělý, nebo hrozí i na jiných místech. „Poté se zástupci památkové péče a statikem dojednáme způsob zajištění propadu. To všechno může trvat i několik týdnů,“ dodal Petr Lokaj.

Do té doby bude přístupová cesta k zámku vést podél zámecké zdi, kamenná cesta bude zatarasena. Návštěvníkům doporučujeme vyjít do areálu zámku po druhé přístupové cestě nebo nově po točitých schodech vedoucích ze zámeckých valů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…