Sociální služby v Jablonci jsou zajištěné

17.03.2020 9:36 | Zprávy

Na vývoj situace s pandemií koronaviru musí reagovat také poskytovatelé sociálních služeb. K těm největším v Jablonci patří Centrum sociálních služeb (CSS) a Diakonie ČCE. Obě organizace zasahuje výpadek pracovníků, proto musely přistoupit k nouzovým řešením. V obou organizacích chybí ochranné prostředky pro pracovníky a dezinfekce.

Sociální služby v Jablonci jsou zajištěné
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„V centru v tuto chvíli chybí devět pracovníků v přímé péči. Jelikož není možné plnohodnotně zajistit péči všem 144 uživatelům, kteří mají s naší organizací uzavřenou Smlouvu o poskytování pečovatelské služby, přistupujeme od pondělí 16. března k omezení péče u uživatelů na nejnutnější nasmlouvané základní úkony, a to dovoz obědů a přípravu jídla, nezbytnou osobní hygienu a péči o vlastní osobu, zajištění nezbytných léků a inkontinenčních pomůcek. To vše přednostně u uživatelů, kteří jsou osamoceni a nemají ani osoby blízké,“ říká ředitelka CSS Jablonec nad Nisou Naďa Jozífková. Ostatní uživatele a sjednané úkony, jako jsou nákupy, úklidy, praní, žehlení apod., bude centrum podle Jozífkové řešit operativně, a to např. přesuny časů sjednané péče nebo ostatními pracovníky organizace. Někteří uživatelé sociálních služeb CSS v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu v ČR požádali o pozastavení péče a uživatelé odlehčovací služby o ukončení pobytu.

Zhruba o padesátku klientů se stará Diakonie ČCE. „Nyní máme sedm pečovatelek a jsme schopní zajistit nejzákladnější složky služeb. Jakmile přijde úplná personální nouze, povoláme studenty,“ konstatuje ředitelka střediska Diakonie Jablonec ČCE Michaela Albrechtová a dodává, že zastavená je činnost nízkoprahových zařízení.

Pomoc osamělým seniorům nad 65 let, chronicky nemocným, držitelům ZTP a ZTPP bez rodiny poskytne v Jablonci místní oblastní spolek Českého červeného kříže. „Zajistíme nákupy v nutném rozsahu na maximálně dva až tři dny, jsme schopní komunikovat s lékaři o zajištění receptů na pravidelně užívané léky, pomůžeme vyvenčit zvířata,“ říká ředitelka ČČK v Jablonci Kateřina Havlová s tím, že služba je dostupná od pondělí do pátku v době 8-18 hodin.

ČČK se také hlásí dobrovolníci. „Ti se registrují pouze online, naše budova v Uhelné ulici je pro veřejnost uzavřená, pro dobrovolníky máme vyhrazenou jednu místnost, kde mohou být najednou maximálně dva a kontakt omezujeme na dvacet minut,“ uzavírá Havlová. Zájemci o dobrovolnictví se mohou registrovat na www.cck-jablonec.cz nebo na www.mestojablonec.cz v kapitole Koronavirus.

Od pondělního poledne má ČČK k dispozici také dvě nová čísla na dispečinku, a to 602 503 705 a 601 386 447.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

dezinformace

Co přesně je podle vás dezinformace? Nemyslíte, že by si to měl každý vyhodnotit sám? Myslíte, že pravda se pozná vždy na první pohled? Vždyť spousta věcí se prokáže až časem. To bylo třeba povyku, když byl někdo proti očkování proti covidu, protože lidi stejně neochrání a ejhle, za čas se ukázalo, ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rokycany: Den plný sportu nabídne Roadshow Sportmanie

22:28 Rokycany: Den plný sportu nabídne Roadshow Sportmanie

Masarykovo náměstí v Rokycanech se ve středu 19. června stane centrem sportu. Odbor sportu Magistrát…