Sokolov: Město usiluje o dotaci na školní „dešťovku“

29.07.2020 12:09

Město Sokolov podalo Ministerstvu životního prostředí ČR, které spravuje Operační program Životního prostředí, žádost o dotaci na realizaci projektu na vybudování takzvané retence (zadržování) dešťových vod stékajících ze střech Základní školy Běžecká.

Sokolov: Město usiluje o dotaci na školní „dešťovku“
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Potřeba co nejvíce snižovat množství odváděných dešťových vod při využití všech možných řešení je důležitá nejen vzhledem k ochraně životního prostředí.

V rámci projektu je naplánováno vybudování dešťové kanalizace a dvou retenčních nádrží celkem o objemu 40 metrů krychlových. Dešťové vody zachycené v retenční nádrži budou využity školou na zalévání zeleně, popřípadě na kropení zpevněných ploch a ochlazování okolního prostředí. Přímo se nabízí rovněž systém zadržování vod použít rovněž při výuce týkajícího se například koloběhu vody nebo ochrany životního prostředí. Nejedná se o jediný projekt města, zastupitelé města vyčlenili v rozpočtu pro rok 2020 celkem půl milionu korun právě na projekty související s efektivním hospodařením s dešťovou vodou.

Touto cestou se snaží v současnosti jít řada měst a obcí. Kvůli obrovskému množství zpevněných povrchů a napřímených koryt dochází v krajině při srážkách k rychlému odtoku vody. Důsledkem jsou povodně a sucho. Nádrž má několikerý přínos. Během srážek, hlavně přívalových, dochází k zadržení značného množství vod, což působí jako ochrana proti povodním. Voda je následně využívána k zavlažování trávníku, což šetří pitnou vodu a pomáhá vodu zasakovat a udržet v místech, kde napršela. V horku pak kropení vodou ochlazuje povrch i vzduch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

22:28 Pardubice: Máme ocenění za nejlepší architekturu v historickém prostředí

Na začátku týdne byly oznámeny výsledky Ceny Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém pro…