Sokolov: Ve městě zahájila činnost mobilní služba domácího hospicu

19.03.2015 18:13

V Sokolově zahájil s pomocí města činnost domácí hospic Motýl. Poskytuje zdravotní, psychologickou a duchovní podporu umírajícím v jejich domovech a jejich rodinám. Starosta města Jan Picka a místostarostka Renata Oulehlová hostili ve středu 18.3.na radnici pracovníky a dobrovolníky hospicu a zúčastnili se před radnicí malé slavnosti, kde místní katolický farář Petr Bauchner požehnal hospicový vůz a modlil se za všechny, kteří se budou na nové službě umírajícím lidem podílet.

Sokolov: Ve městě zahájila činnost mobilní služba domácího hospicu
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Mobilní služba domácího hospicu Motýl spolupracuje s lékařem Josefem Trnkou z ambulance bolesti v sokolovské nemocnici, dobročinným spolkem Střípky a místní farní Charitou. Prostory pro kontaktní pracoviště hospicu se podařilo získat na Březové vedle lékárny. Pracovníci a dobrovolníci hospicu poskytují pomoc příbuzným umírajících, o které někdo z příbuzných pečuje v domácím prostředí. Jde o úlevu bolesti, zapůjčení zdravotních pomůcek, zdravotnické vzdělávání pečujícího, psychologickou a duchovní podporu.

Ředitelka Střípků Kateřina Trnková poděkovala za uskutečnění této služby také starostovi Březové Miroslavu Boudovi a vedení města Sokolova v čele se starostou Janem Pickou, vrchní sestře Haně Syrové, řediteli farní Charity Sokolov Janu Sebjánovi, faráři Petru Bauchnerovi a všem dobrovolníkům. Ti jsou nyní schopni se postarat zároveň o 5 lidí. Jde nejen o seniory, ale tak o mladší, většinou onkologicky nemocné lidi. Péče o člověka umírajícího v domácím prostředí trvá průměrně 14 dní.

Starosta Jan Picka upozornil, že podle aktuálních výzkumů chce 78 procent lidí umírat v rodinném kruhu. Doktor Trnka poznamenal, že hospicová péče není hrazena ze zdravotního pojištění a důstojné umírání mezi blízkými proto často není samozřejmostí. Podobná zařízení jsou již v kraji v Chebu a v Nejdku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sokolov.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…