Starostové Chrudimska za zkušenostmi s rozvojem obcí

20.05.2016 17:16

Téměř dvě desítky představitelů obcí Mikroregionu Chrudimska dva dny diskutovaly o rozvoji obcí v oblasti odpadového hospodářství, problematice školství či cestovního ruchu. Zavítaly i do nejzdravější kanceláře v České republiky, která je světovým prototypem.

Starostové Chrudimska za zkušenostmi s rozvojem obcí
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Starostové a místostarostové obcí z Chrudimska pobývali dva dny na jižní Moravě, kdy přijali pozvání poslance Josefa Uhlíka (KDU-ČSL). Ten se se zástupci mikroregionu nedlouho předtím setkal na půdě Poslanecké sněmovny České republiky a zabýval se rozličnou problematikou obcí mikroregionu. Nyní představil starostům region, kde působil jako starosta.

„Exkurze byla velmi zajímavá a přínosná pro všechny účastníky. Navíc byl prostor i na výměnu zkušeností starostů mezi sebou,“ zhodnotil místopředseda svazku Mikroregionu Chrudimska Roman Málek.

Komunální odpady a separace

Velká část exkurze starostů patřila oblasti odpadového hospodářství, jež tvoří výraznou položku v hospodaření obcí. Starostové se seznámili s modelem společného svozu odpadů ve společnosti Hantály, následně se zabývali metodami snižování produkce komunálního odpadu a také motivací občanů a benefity za separaci odpadů. Nakonec v Ratíškovicích řešili problematiku bioodpadů, a to nejen jejich svoz, ale i následné zpracování.

Školství a nová legislativa

Došlo i na tematiku školství. Představitelé obcí si prohlédli ratíškovickou mateřskou školu a jednali také o problematice osobní asistence a zabývali se populační křivkou.

Moderní knihovna a záměry obce

Zajímavou zastávkou při cestě do Ratíškovic byla i prohlídka zdejší knihovny, které byla v roce 2012 při příležitosti Týdne knihoven udělena nejvyšší cena Ministerstva kultury ČR v kategorii základní knihovna – Knihovna roku 2012 za mimořádně zdařilou rekonstrukci knihovny evropského typu a nepřeberné množství komunitních aktivit.

Cestovní ruch

O tom, že opuštěná stará vlečka nemusí jít nutně do starého železa, ale s dobře promyšleným projektem ji lze využít i v cestovním ruchu, se zástupci mikroregionu přesvědčili na tříkilometrovém okruhu kolem Ratíškovic. Šlapací drezíny jsou vyhledávanou atrakcí a muzeum z vyřazených vagónů, které seznámí s historií těžby lignitu na jihovýchodní Moravě, je vhodně doplňuje.

Moderní stavba LIKO – NOE překvapila

Tečkou pro představitele obcí byla návštěva světového prototypu komerčního objektu ve Slavkově u Brna. Ten využívá pouze energie získané z přírodních zdrojů a díky přírodnímu systému čištění dokáže také samostatně pracovat s vodou. Zde navíc byla diskuse o možnosti stavby hal včetně dobré akustiky a také úpravách povrchů proti sprejerům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…