Šternberk: Nová kaplička v Uničovské ulici bude zasvěcena P. Marii

08.09.2018 15:51

Spolek prohlubování česko-německých vztahů ve spolupráci s městem Šternberk srdečně zvou všechny občany na slavnostní požehnání a předání nové kaple zasvěcené Panně Marii veřejnosti. To se uskuteční ve středu 12. září v 15 hodin v Uničovské ulici.

Šternberk: Nová kaplička v Uničovské ulici bude zasvěcena P. Marii
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Tato drobná sakrální stavba prodělala zásadní proměnu: ze staré se doslova stala nová. „Zveme i sponzory, kteří svým finančním příspěvkem umožnili i s městem Šternberkem tuto realizaci,“ dodal předseda spolku Vilém Zlamal.

Město na kapli přispělo 100 tisíci korunami.

Zajímavostí je, že kaplička byla postavená úplně nová, a to na místě kaple původní z první poloviny 18. století, která musela být z důvodu špatné statiky stržena.

Z historických pramenů se podařilo zjistit, že původní kapli nechal postavit na své náklady vážený šternberský měšťan a vrchní liechtensteinský úředník Antonín Heinrich, který v polovině 18. století spravoval šternberské panství. Povolení ke stavbě kaple je datováno 3. dubna 1752 ovšem s podmínkou, že kaple nebude sloužit ke konání mší svatých, a to dokonce pod hrozbou jejího zboření. Tehdejší probošt augustiniánské kanonie Jan Josef Glätzel se totiž obával, že by konání bohoslužeb v nové kapli mohlo odlákat věřící z farního kostela, který kanonie spravovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.