Suché kohoutky Olomouci nehrozí, zásoby vody jsou ale pod průměrem

07.08.2018 13:46

O stav zásob pitné vody a o zásobování Olomouce kvalitní vodou v tropických dnech se zajímali náměstci primátora Filip Žáček a Martin Major. Navštívili také úpravnu vody s prameništěm v Černovíře. Nedostatek vody Olomoučanům bezprostředně nehrozí, zásoby vody jsou ale pod průměrem.

Suché kohoutky Olomouci nehrozí, zásoby vody jsou ale pod průměrem
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Chtěli jsme vědět, jaký je stav vody v prameništích, z nichž se čerpá voda pro Olomouc, zajímalo nás, zda má nynější horko na tento stav nějaký zásadní vliv,“ vysvětlil náměstek primátora Martin Major, který je odpovědný i za bezpečnost obyvatel města. „Horká léta se v posledním období opakují, proto je nutné mít se na pozoru, pokud jde o tak důležitou a nenahraditelnou komoditu, jakou pitná voda bezesporu je,“ dodal jeho kolega Filip Žáček, který má na starosti oblast vodního hospodářství. „Podle aktuálních informací Olomoučanům naštěstí nehrozí, že by přišli o vodu,“ konstatoval Martin Major.

Technický náměstek ředitele Vodohospodářské společnosti Olomouc Jiří Kožušníček potvrdil význam pečlivého sledování stavu podzemní vody: „Zásoby vody klesly ve velmi suchém roce 2015, a od té doby se ještě na svůj průměr nevrátily. Takový rok, jako je letos, k obnovení průměrného stavu zásob rozhodně nepřispěje.“ Nejedná se přitom jen o horké léto, kdy si lidé problém s vodou dobře uvědomují, ale například i o suchou zimu s minimem sněhových srážek.  Právě taková letos byla.

Filip Žáček, který má na starosti i investice města, s náměstkem Kožušníčkem hovořil také o připravovaných investicích do infrastruktury. Přímo v prameništi Černovír je nutné provést rekonstrukci infrastruktury, která dovádí vodu z podzemních zdrojů do úpravny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…