Šumperk: AQUAcentrum skrylo vodu pod plachtu

17.04.2021 14:56

Pouhých třiapadesát dnů v uplynulých sedmi měsících byl pro milovníky plavání a saunování otevřen krytý bazén s wellness světem v areálu na Benátkách.

Šumperk: AQUAcentrum skrylo vodu pod plachtu
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

AQUAcentrum, které je po nákladné rekonstrukci jedním z nejmodernějších v regionu, uzavřela vládní opatření proti šíření koronaviru po pětitýdenním provozu nejprve v říjnu, druhou „stopku“ mu pak po krátkém fungování během předvánočního rozvolnění vystavil virus v pátek 18. prosince. Podniky města Šumperka, jež plavecký areál vlastní a provozují ho prostřednictvím dceřiné společnosti Šumperské sportovní areály, tak už téměř čtyři měsíce udržují zařízení v úsporném režimu a jsou připraveny v okamžiku uvolnění opatření v krátké době znovu spustit provoz.

Anketa

Souhlasíte s trestem stop na 10 zápasů pro fotbalistu Slavie Kúdelu za údajný rasismus?

3%
95%
hlasovalo: 16427 lidí

Na „suchu“ je v současné době malý dětský bazén a vířivka pro deset osob, naopak velký pětadvacetimetrový bazén je stále plný vody. Zakrývají ho fólie, snižující výpar z vodní plochy. Klimatizace a vzduchotechnika tak mohou „jet“ v ekonomickém režimu. „Díky těmto opatřením jsme schopni rychle naskočit do provozu, stačí pouze odkrýt fólii a ohřát vodu na požadovanou teplotu. Napuštění dětského bazénu a vířivky a příprava wellness - saunového světa je otázkou několika málo dnů,“ říká ředitel Podniků města Šumperka Miroslav Pospíšil. Venkovní nerezový bazén s protiproudem a vlnovou skluzavkou byl již na podzim zčásti vypuštěn a „zazimován“.

Z důvodu překážky v práci na straně zaměstnavatele jsou nyní téměř všichni z dvaceti zaměstnanců AQUAcentra doma, díky programu Antivirus A+ dostávají plnou mzdu. „Spadáme do provozů zavřených nařízením vlády, takže nám stát každý měsíc kompenzuje ze sta procent náklady na mzdy. Čerpáme rovněž podporu z výzvy covid gastro uzavřené provozovny, kdy dostáváme na každého zaměstnance čtyři sta korun na uzavřený den, a také z programu covid nájemné. To nám pomáhá pokrýt režijní náklady,“ vysvětluje ředitel Podniků města.

Otázkou podle něj zůstává ušlý zisk. Ten lze těžko odhadnout, neboť celý měsíc bez přerušení bylo AQUAcentrum v provozu pouze v září. První měsíc si přitom nový bazén a wellness vyzkoušelo 6187 plavců a vyznavačů saunování. Průměrná denní návštěvnost se tak zastavila na čísle dvě stě šest lidí, celkové tržby pak činily necelých 780 tisíc korun. „Kdy opět otevřeme, tak to je věštění z křišťálové koule. Jakmile k tomu dojde, lze předpokládat, že bude nutné omezit počet návštěvníků. S tím samozřejmě počítáme, stejně jako se zajištěním všech preventivních a hygienických opatření,“ informoval Miroslav Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…